• Analiza evenimentului extrem de către Universitatea Stanford arată cea mai gravă zi de poluare încă din 2006.
  • „Este cel mai rău de departe, adică, Iisuse, a fost rău”, a spus Marshall Burke, un om de știință de mediu la Universitatea Stanford.
  • Cercetătorii de la Stanford au calculat că mediul a fost expus miercuri la 27,5 micrograme pe metru cub de particule mici transportate în penele de fum.

Statele Unite s-au confruntat miercuri cu cea mai mare poluare toxică a aerului din cauza fumului de la incendiile de vegetație, au descoperit cercetătorii, oamenii din New York fiind expuși la niveluri de poluare de peste cinci ori peste standardul național de calitate a aerului.

Analiza rapidă a evenimentului extrem, împărtășită cu The Guardian, a constatat că fumul care se întinde spre sud de la incendiile forestiere din Canada i-a făcut pe americani să sufere cea mai proastă zi de expunere la o astfel de poluare de la începutul unui set de date privind condițiile de fum în 2006.

„Este cel mai rău de departe, adică, Iisuse, a fost rău”, a spus Marshall Burke, un om de știință de mediu la Universitatea Stanford, care a condus lucrarea. „Este greu de crezut să fiu sincer, a trebuit să verificăm de patru ori pentru a vedea dacă este corect. Nu am mai văzut evenimente ca acesta, sau chiar aproape de acesta, pe coasta de est până acum. Acesta este un eveniment istoric.”

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
CE FACEM CU POLUAREA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE

Cercetătorii de la Stanford au calculat că mediul a fost expus miercuri la 27,5 micrograme pe metru cub de particule mici transportate în penele de fum. Aceste mici pete de funingine, praf și alte resturi arse, cunoscute sub numele de PM2,5, se duc spre plămâni atunci când sunt inhalate și sunt legate de o varietate de condiții de sănătate și pot provoca decese.

Oamenii din New York, îndemnați să poarte măști de protecție

Acest nivel mediu ridicat de poluare depășește cu mult următorul cel mai mare eveniment de acest fel, experimentat în septembrie 2020 pe coasta de vest a SUA, după un an record de incendii în statele vestice, și a fost mult mai grav pentru cei care se aflau direct în calea fumului, în mare parte din nord-estul SUA.

În New York, unde cerul a trecut de la un alb lăptos la un portocaliu în decursul unei zile în care școlile și locurile de joacă au oprit activitățile în aer liber și oamenii au început să poarte măști afară, particulele de materie au atins aproximativ 195 de micrograme, de peste cinci ori peste standardul național de calitate a aerului.

„Nivelurile de ieri au fost destul de periculoase, mai ales dacă sunteți într-un grup vulnerabil”, a spus Burke, adăugând că acestea includ zone vaste de oameni precum bătrânii, copiii, femeile însărcinate și cei cu afecțiuni medicale anterioare. „Mă aștept să vedem o creștere a spitalizărilor respiratorii, a nașterilor premature și, din păcate, a mortalității.”

„Oamenii aveau și un aer teribil în interior, doar foarte rău”, a spus el. „Nici măcar să stai acasă nu este pe deplin protector. Din fericire, litoralul de est nu a mai avut de-a face cu evenimente de calitate a aerului ca acesta înainte, așa că mulți oameni pur și simplu nu au fost pregătiți.”

Cercetarea de la Stanford analizează nivelurile de fum de incendiu și evaluează expunerea medie pentru toți americanii, și a făcut acest lucru din 2006. Burke a spus, totuși, că creșterea atât a populației, cât și severitatea incendiilor, determinată de criza climatică, înseamnă că este Este puțin probabil ca mai mulți oameni să fi fost vreodată expuși la fumul toxic al incendiilor de pădure decât miercuri.

Citește și: