• Un „Ceas al Apocalipsei” a avertizat că omenirea „se îndreaptă ca un somnambul spre un război nuclear”, pe fondul conflictului actual din Ucraina.
  • Pe fondul războiului purtat de Vladimir Putin în Ucraina, un ceas al Apocalipsei a indicat că omenirea este mai aproape ca niciodată de a se autodistruge.
  • „Ceasul Apocalipsei” a fost montat pentru prima dată în 1947 și de atunci a fost resetat de 24 de ori.

Ceasul, monitorizat de Bulletin of the Atomic Scientists, măsoară cât de aproape este omenirea de a se autodistruge din cauza unor probleme create de ea însăși, precum războiul nuclear sau schimbările climatice.

Editorul asociat al Bulletin pentru afaceri nucleare, François Diaz-Maurin, spune că războiul lui Vladimir Putin în Ucraina ar trebui să fie o preocupare pentru omenire, relatează Daily Star. Luna trecută, editorul a publicat articolul „Nicăieri să te ascunzi: Cum te-ar ucide un război nuclear pe tine și pe aproape toți ceilalți” ca răspuns la război.

Și vorbind pentru Newsweek, Diaz-Maurin a spus: „Nu este o problemă: În mod clar, odată cu războiul din Ucraina, am fost – și încă suntem – îngrijorați că lumea ar putea fi somnambulă într-un război nuclear. ”

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

„În calitate de revistă care acoperă aceste riscuri încă de când au fost create armele nucleare, aveam responsabilitatea de a face ceva. Acest articol este un semnal de alarmă din partea Bulletin. Momentul ales pentru acest articol nu putea fi mai potrivit. Acum știm, pe baza unui reportaj realizat de New York Times, că liderii militari ruși discutau la acea vreme despre posibilitatea reală de a folosi arme nucleare în Ucraina.”

„Ceasul Apocalipsei” a fost montat pentru prima dată în 1947 și de atunci a fost resetat de 24 de ori. Cel mai recent a fost resetat în 2020, când Buletinul a mutat „acul minutelor” de la două minute până la miezul nopții – adică sfârșitul omenirii așa cum o cunoaștem – la 100 de secunde până la miezul nopții.

Conflictul din Ucraina nu a împins încă acul minutelor mai aproape de miezul nopții, dar Consiliul pentru Știință și Securitate al Buletinului spune că războiul reprezintă un „peisaj de securitate internațională din ce în ce mai tensionat”.

În ultimele luni, armata rusă nu a reușit să facă progrese în invazia sa în Ucraina și a fost împinsă înapoi în unele părți din est și sud. În același timp, Putin a declarat că ar fi pregătit să folosească arme nucleare pentru a proteja teritoriul rusesc – care ar putea include zone din Ucraina pe care forțele invadatoare le-au anexat.

Putin a declarat că Rusia va folosi „toate mijloacele” pentru a-și apăra teritoriile ocupate în Ucraina, adăugând că „nu blufează”. În articolul său în care detaliază care ar fi efectele unui război nuclear total, Diaz-Maurin a speculat că sute, poate mii de bombe ar fi detonate la câteva minute una după alta.

Diaz-Maurin a avertizat, de asemenea, că un război global între Statele Unite și Rusia ar putea duce cu ușurință la un minim de 360 de milioane de morți. Aceasta vine după ce președintele chinez Xi Jinping a emis un avertisment către Rusia de a nu folosi arme nucleare în războiul său împotriva Ucrainei.

Într-o declarație raportată de televiziunea de stat chineză CCTV, Xi a declarat că comunitatea internațională ar trebui „să se opună în comun utilizării sau amenințărilor cu utilizarea armelor nucleare”.