• Preşedintele Turcie s-a declarat „încrezător” privind menţinerea Acordului exporturilor de cereale din Ucraina, după o conversaţie cu omologul său rus, Vladimir Putin.
  • În schimb, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, i-a spus lui Recep Erdogan că aşteaptă „garanţii reale” din partea Ucrainei privind respectarea Acordului.
  • Recep Erdogan va discuta în următoarele zile şi cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în efortul de a găsi o soluţie de menţinere a Acordului privind exporturile de cereale pe Marea Neagră.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, s-a declarat „încrezător” privind menţinerea Acordului exporturilor de cereale din Ucraina, după o conversaţie cu omologul său rus, Vladimir Putin, care însă vrea garanţii reale” din partea Kievului.

Recep Erdogan este încrezător” privind găsirea unei soluţii de menţinere a Acordului privind exporturile de cereale din Ucraina pe Marea Neagră, afirmă oficiali politici de la Ankara, citaţi de cotidianul Le Monde.

În schimb, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, i-a spus lui Recep Erdogan că aşteaptă garanţii reale” din partea Ucrainei privind respectarea Acordului.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Kremlinul cere garanții reale  cu privire la acordul cerealelor

Este necesar ca Ucraina să ofere garanţii reale privind respectarea strictă a acordurilor de la Istanbul, mai ales asupra neutilizării coridoarelor umanitare în scopuri militare” , a comunicat Kremlinul.

Recep Erdogan va discuta în următoarele zile şi cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în efortul de a găsi o soluţie de menţinere a Acordului privind exporturile de cereale pe Marea Neagră.

Rusia a suspendat participarea la Acordul privind exporturile de cereale ucrainene pe Marea Neagră, semnat cu Turcia, Naţiunile Unite şi Ucraina, din cauza unor atacuri asupra Portului Sevastopol, atribuite Ucrainei. Serghei Şoigu, ministul rus al Apărării, a afirmat că Rusia nu mai poate garanta” circulaţia navelor cu cereale dacă Ucraina nu va asuma angajamente că nu va utiliza această rută în scopuri militare„.

Cererea Rusiei privind garanţii din partea Ucrainei a fost condamnată de Statele Unite. Este vorba de o pedepsire colectivă sau de o acţiune de extorsiune” , a afirmat luni Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington. Turcia a cerut Rusiei să reanalizeze decizia de suspendare a acordului privind exporturile de cereale.

Centrul de coordonare de la Istanbul a anunţat că miercuri nu vor circula nave cu cereale din Ucraina, în contextul eforturilor de securizare a culoarelor maritime. Delegaţiile Ucrainei, Rusiei şi Turciei au fost de acord să nu planifice transporturi cu navele miercuri” , a comunicat Centrul de coordonare.