• Statele Unite și China au convenit să abordeze împreună încălzirea globală prin creșterea energiei eoliene, solare și a altor energii regenerabile.
  • Anunțul vine în contextul în care președintele Biden se pregătește să se întâlnească miercuri cu președintele Chinei, Xi Jinping.
  • Ambele țări au convenit să „continue eforturile pentru a tripla capacitatea de energie regenerabilă la nivel mondial până în 2030”.

Statele Unite și China, cei mai mari poluatori climatici din lume, au convenit să abordeze împreună încălzirea globală prin creșterea energiei eoliene, solare și a altor energii regenerabile, cu scopul de a înlocui combustibilii fosili, a declarat marți Departamentul de Stat.

Anunțul vine în contextul în care președintele Biden se pregătește să se întâlnească miercuri cu președintele Chinei, Xi Jinping, pentru prima lor discuție față în față după un an.

Declarațiile de cooperare publicate separat de Statele Unite și China nu includ o promisiune din partea Chinei de a elimina treptat utilizarea intensă a cărbunelui, cel mai greu combustibil fosil, sau de a înceta să mai autorizeze și să construiască noi centrale pe cărbune. Acesta fiind un blocaj pentru Statele Unite în lunile de discuții cu Beijingul privind schimbările climatice, scrie NYT.

Recomandări

CE SĂRBĂTORESC ROMÂNII AZI
LUIS RUBIALES VA FI JUDECAT
TRIMITEM PATRIOT UCRAINEI?
AVERTISMENTUL UNUI CERCETĂTOR DESPRE A.I.
SE RĂCEȘTE VREMEA
CAMILLA ÎNDEAMNĂ COPIII LA CITIT

Însă ambele țări au convenit să „continue eforturile pentru a tripla capacitatea de energie regenerabilă la nivel mondial până în 2030”. Această creștere ar trebui să atingă niveluri suficient de ridicate „pentru a accelera înlocuirea producției de energie pe bază de cărbune, petrol și gaze”, se arată în acord. Ambele țări anticipează „o reducere semnificativă a emisiilor absolute din sectorul energetic” în acest deceniu, arată acordul. Se pare că este pentru prima dată când China a fost de acord să reducă emisiile în orice parte a economiei sale.

Acordul vine cu două săptămâni înainte ca reprezentanți din aproape 200 de țări să se întâlnească la Dubai, în cadrul discuțiilor Organizației Națiunilor Unite privind clima, cunoscute sub numele de COP28. Statele Unite și China joacă un rol important în această conferință, în contextul în care națiunile dezbat dacă trebuie să renunțe treptat la combustibilii fosili.

Citește și