• În timp ce Vladimir Putin redirecționează banii pentru războiul său, mii de ruși au rămas fără încălzire la temperaturi de minus 46 de grade Celsius.
  • Furia a izbucnit în cel mai friguros oraș din lume, Yakutsk, în timp ce locuitorii și-au exprimat indignarea față de oficiali cu ocazia Anului Nou.
  • Districtul din Yakutsk, capitala celei mai mari și mai friguroase regiuni rusești din Siberia, a suferit opt ore de întrerupere a curentului în frigul de minus 46C.

În timp ce Vladimir Putin redirecționează banii pentru războiul său, mii de ruși au rămas fără încălzire la temperaturi de minus 46 de grade Celsius. Furia a izbucnit în cel mai friguros oraș din lume, Yakutsk, în timp ce locuitorii și-au exprimat indignarea față de oficiali cu ocazia Anului Nou. Este cel mai recent caz de întreruperi de energie electrică – mai frecvente decât de obicei – în ciuda disponibilității excesive de gaz, din cauza blocării exporturilor Kremlinului către Occident.

O femeie din localitate a declarat: Totul se prăbușește. Putin găsește bani pentru războiul din Ucraina, pentru rachetele hipersonice și pentru palatele sale de lux, în timp ce oamenii obișnuiți sunt lăsați să înghețe.” O altă persoană a spus: Mamele cu copii plâng de disperare – este o situație extrem de grea.”

Districtul din Yakutsk, capitala celei mai mari și mai friguroase regiuni rusești din Siberia, a suferit opt ore de întrerupere a curentului în frigul de minus 46C. Rețelele de socializare au fost asaltate cu apeluri de ajutor, în timp ce oficialii locali sărbătoreau Anul Nou. Un altul a cerut: De ce nu avem acum sprijin din partea statului? Au refuzat categoric să ajute. Printre victime se numără multe mame cu mulți copii care pur și simplu nu se pot descurca singure.”

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Un localnic a spus: Țevile se sparg, rezervoarele de încălzire se strică, totul este înghețat. Autoritățile locale nu au fost deloc pregătite pentru această situație”.

Localnicii furioși au întrebat unde s-au dus banii pentru a repara o stație electrică defectă. Unul dintre ei a spus: La ce le trebuie banii ăștia?” Un altul s-a plâns că boilerele pe gaz care asigură încălzirea au crăpat din cauza întreruperii curentului electric.

Termometrele în acest moment au scăzut până la -45 de grade. Bateriile au explodat în apartamentele multor rezidenți, iar țevile de canalizare au înghețat. Acesta este un dezastru provocat de om”, a declarat fostul viceprimar al orașului Yakutsk, Vladimir Fedorov. Generatoarele temporare au înghețat, de asemenea, la temperaturile geroase. Numărul victimelor nu a fost raportat. Prin comparație, cea mai scăzută temperatură înregistrată vreodată în Marea Britanie a fost de minus 27,2C în Braemar în 1982 și Altnaharra în 1995.