- America se retrage din Afganistan până pe 11 septembrie
- Talibanii nu au capitulat: „Am câștigat războiul”
- România a trimis în Afganistan peste 30.000 de militari
- România a pierdut 29 de militari şi a cheltuit 2,5 miliarde de lei
- America a plătit 1.000 de miliarde de dolari
Cel mai lung război din istoria Statelor Unite s-a încheiat. America se retrage din Afganistan până pe 11 septembrie – ziua când se vor împlini 20 de ani de la atacurile teroriste.
Advertisment
Cine a pierdut şi cine a câştigat? Osama bin Laden a fost ucis, cei mai mulți dintre teroriștii omorâţi sau capturați, baze de antrenament distruse. America şi aliaţii au câștigat majoritatea bătăliilor. Toate au venit însă cu costuri uriaşe: morți, răniți, echipamente avariate şi 1.000 de miliarde de dolari costuri totale.
După aproape două decenii de război, talibanii nu au capitulat. Sărbătoresc retragerea. „Am câștigat războiul! America a pierdut!” A cui e victoria? Victoria pare doar un miraj.
Recomandări
„La ordinul meu, Armata Statelor Unite a început atacurile asupra taberelor de instruire ale teroristilor al-Qaida și asupra instalaţiilor militare ale regimului taliban din Afganistan”, declara George W. Bush.
„E una dintre cele mai grele decizii pe care le-am luat în calitate de preşedinte. Am cerut 30.000 de militari suplimentari în Afganistan”, spunea Obama.
„Am ajuns la concluzia că este timpul să punem capăt celui mai lung război al Americii. Este timpul ca trupele americane să vină acasă.”, a declarat Joe Biden.
Toți militarii din Afganistan se întorc acasă
Retragerea militarilor din Afganistan va fi făcută simultan şi de toate statele NATO. Asta înseamnă că cei 670 de militari români vor reveni și ei în țară în următoarele luni. Din 2003 încoace, România a trimis peste 30 de mii de militari, a pierdut 29, şi a cheltuit peste 2,5 miliarde de lei. Soldaţii romani şi-au rscat viaţa în lupta contra teroriştilor pentru 70 de euro pe zi.
„Ca unul din cele mai importante state contributoare cu trupe la Misiunea Resolute Support, cu peste 600 de militari dislocaţi în prezent, România va acţiona în acord cu deciziile aliate referitoare la calendarul retragerii”, a precizat Lucian Nemoiu.
Partenerii noștri