• Cel puțin 129 de persoane au murit pe un stadion de fotbal din Indonezia, când mii de fani au invadat terenul.
  • Tragedia de sâmbătă seara, din orașul Malangm, din estul țării, a fost una dintre cele mai mortale catastrofe de pe stadioane sportive din lume.
  • Suporterii echipei Arema FC de pe stadionul Kanjuruhan au luat cu asalt terenul, după ce echipa lor a pierdut cu 3-2 în fața echipei oaspete și rivală acerbă, Persebaya Surabaya.

Cel puțin 129 de persoane au murit pe un stadion de fotbal din Indonezia, când mii de fani au invadat terenul, iar poliția a tras cu gaze lacrimogene care au declanșat o debandadă, au anunțat duminică autoritățile. Tragedia de sâmbătă seara, din orașul Malangm, din estul țării, a fost una dintre cele mai mortale catastrofe de pe stadioane sportive din lume.

Suporterii echipei Arema FC de pe stadionul Kanjuruhan au luat cu asalt terenul sâmbătă seara târziu, după ce echipa lor a pierdut cu 3-2 în fața echipei oaspete și rivală acerbă, Persebaya Surabaya.

Poliția, care a descris tulburările ca fiind revolte”, a declarat că a încercat să-i convingă pe fani să se întoarcă în tribune și a tras cu gaze lacrimogene după ce doi ofițeri au fost uciși. Multe dintre victime au fost călcate în picioare sau sufocate, potrivit poliției.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Șeful poliției din Java de Est, Nico Afinta, a declarat că mulți oameni au fost striviți și sufocați când au fugit spre o ieșire. Inițial, el a spus că au murit în total 127 de persoane, dar bilanțul a fost ridicat ulterior la 129.
Un director de spital a declarat pentru televiziunea locală că una dintre victime avea cinci ani.

Imaginile surprinse din interiorul stadionului în timpul debandadei au arătat cantități uriașe de gaze lacrimogene și oameni care se cățărau peste garduri. Oamenii cărau spectatorii răniți prin haos.

În imaginile video care circulă pe rețelele de socializare se vede cum oamenii strigă obscenități la adresa polițiștilor, care aveau scuturi antirevoltă. Stadionul are o capacitate de 42.000 de persoane și autoritățile au declarat că a fost sold-out, Poliția a declarat că 3.000 de persoane au luat cu asalt terenul.
Am dori să transmitem că… nu toți au fost anarhici. Doar aproximativ 3.000 care au intrat pe teren”, a declarat Afinta.


Vehicule incendiate, inclusiv un camion al poliției, au împânzit străzile din fața stadionului duminică dimineața. Poliția a declarat că în total 13 vehicule au fost avariate. Guvernul indonezian și-a cerut scuze pentru acest incident și a promis că va investiga circumstanțele în care s-a produs debandada.

Acesta este un incident regretabil care rănește” fotbalul nostru într-un moment în care suporterii pot urmări meciurile de fotbal de pe stadion”, a declarat ministrul indonezian al Sportului și Tineretului, Zainudin Amali, pentru postul de televiziune Kompas.

Vom evalua temeinic organizarea meciului și prezența suporterilor. Vom reveni la interzicerea suporterilor de a asista la meciuri? Asta este ceea ce vom discuta”. Violența fanilor este o problemă de durată în Indonezia, unde rivalitățile profunde s-au transformat anterior în confruntări mortale. Arema FC și Persebaya Surabaya sunt rivali vechi.

Fanii lui Persebaya Surabaya nu au fost lăsați să cumpere bilete pentru meci din cauza temerilor de violență. Cu toate acestea, ministrul coordonator al afacerilor politice, juridice și de securitate din Indonezia, Mahfud MD, a declarat că organizatorii au ignorat recomandarea autorităților de a organiza meciul după-amiaza în loc de seara.

Și a mai spus că guvernul a recomandat să fie tipărite doar 38.000 de bilete, dar în schimb s-a înregistrat un număr de 42.000 de spectatori care au vândut toate biletele.

Guvernul a făcut îmbunătățiri în ceea ce privește punerea în aplicare a meciurilor de fotbal… și va continua să se îmbunătățească. Dar acest sport, care este favoritul comunității în general, provoacă adesea suporterii să își exprime brusc emoțiile”, a declarat el într-o postare pe Instagram.