• Confruntările dintre milițiile susținute de guvernele rivale din Libia au ucis cel puțin 23 de persoane și au rănit alte zeci, potrivit Ministerului Sănătății din această țară.
  • Luptele de sâmbătă din capitala Libiei, Tripoli, au fost cele mai grave din ultimii doi ani și au generat temeri că țara ar putea reintra într-un război de proporții.
  • Printre victime s-a numărat Mustafa Baraka, un comediant cunoscut pentru videoclipurile sale de pe rețelele de socializare care ironizează milițiile și corupția.

Confruntările dintre milițiile susținute de guvernele rivale din Libia au ucis cel puțin 23 de persoane și au rănit alte zeci, potrivit Ministerului Sănătății din această țară.

Luptele de sâmbătă din capitala Libiei, Tripoli, au fost cele mai grave din ultimii doi ani și au generat temeri că țara ar putea reintra într-un război de proporții.

Printre victime s-a numărat Mustafa Baraka, un comediant cunoscut pentru videoclipurile sale de pe rețelele de socializare care ironizează milițiile și corupția.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Baraka a murit după ce a fost împușcat în piept, a declarat Malek Merset, un purtător de cuvânt al serviciilor de urgență.

Merset a declarat că serviciile de urgență încercau în continuare să evacueze persoanele rănite și civilii prinși în luptele care au izbucnit peste noapte și au continuat până sâmbătă seara.

Într-un bilanț actualizat, Ministerul Sănătății a declarat că 140 de persoane au fost rănite, în timp ce 64 de familii au trebuit să fie evacuate din zonele din jurul luptelor. Acesta a declarat că spitalele și centrele medicale din capitală au fost bombardate, iar echipelor de ambulanță li s-a interzis să evacueze civili, în acte care echivalează cu crime de război”.

Malik Traina de la Al Jazeera a raportat un calm precaut în Tripoli sâmbătă seara. Lucrurile s-au liniștit de când au început luptele. Dar oamenii de aici se tem în continuare că Libia ar putea fi în pragul unui conflict la scară largă”, a declarat acesta din capitala libiană.

Confruntarea pentru putere din Libia a opus guvernul de uniune națională (GNU) de la Tripoli, condus de Abdul Hamid Dbeibah, și o administrație rivală, condusă de Fathi Bashagha, care este susținută de parlamentul din estul țării.

GNU al lui Dbeibah, instalat ca parte a unui proces de pace condus de Națiunile Unite în urma unei runde anterioare de violențe, a declarat că ultimele confruntări din Tripoli au fost declanșate de luptătorii aliniați cu Bashagha care au tras asupra unui convoi din capitală, în timp ce alte unități pro-Bashagha s-au adunat în afara orașului.

Acesta a acuzat Bashagha că a renunțat la discuțiile pentru rezolvarea crizei.

Bashagha, care este sprijinit de parlamentul libian și de Khalifa Haftar, un om puternic din estul țării, spune că mandatul GNU a expirat. Dar până acum nu a putut să-și preia funcția la Tripoli, deoarece Dbeibah a insistat că va preda puterea doar unui guvern ales.

Administrația lui Bashagha a afirmat într-o declarație că nu a respins niciodată discuțiile și că propriile sale deschideri au fost respinse de Dbeibah.

Aceasta nu a răspuns direct la afirmația că ar avea legătură cu ciocnirile.

Martorii au declarat pentru agenția de știri Reuters că forțele aliate cu Bashagha au încercat sâmbătă să cucerească teritoriul din Tripoli din mai multe direcții, dar principalul său convoi militar s-a întors spre orașul de coastă Misrata înainte de a ajunge în capitală.

Ulterior, Dbeibah a postat pe internet o înregistrare video în care apare în vizită la luptătorii din oraș după ce ciocnirile au încetat.

Turcia, care are o prezență militară în jurul Tripoli și a ajutat forțele din oraș să respingă un asalt din est în 2020 cu atacuri cu drone, a cerut o încetare imediată a focului și a declarat că vom continua să fim alături de frații noștri libieni”.

Ambasadorul Statelor Unite în Libia, Richard Norland, a declarat într-o declarație că Washingtonul condamnă” creșterea violențelor, îndemnând la o încetare imediată a focului și la discuții facilitate de ONU între părțile aflate în conflict”.

Emadeddin Badi, membru senior al Atlantic Council, a avertizat că violențele ar putea escalada rapid.

Războiul urban are propria sa logică, este dăunător atât pentru infrastructura civilă, cât și pentru oameni, așa că, chiar dacă nu este un război lung, acest conflict va fi foarte distructiv, așa cum am văzut deja”, a declarat el pentru AFP.

El a adăugat că luptele l-ar putea întări pe Haftar și pe cei apropiați acestuia.

Aceștia vor beneficia de pe urma diviziunilor din vestul Libiei și vor avea o poziție mai bună de negociere după ce se va liniști situația.”

Consiliul municipal din Tripoli a acuzat clasa politică la putere pentru deteriorarea situației din capitală și a îndemnat comunitatea internațională să „protejeze civilii din Libia”.

„Instituțiile societății civile din Tripoli condamnă cu fermitate confruntările armate din orașul Tripoli și consideră că părțile participante sunt responsabile pentru vărsarea de sânge civil, intimidarea securității și distrugerea proprietății private și publice”, a declarat Omar Weheba, un oficial municipal.

Libia nu a cunoscut prea multă pace de la revolta din 2011, susținută de NATO, care l-a răsturnat pe Muammar Gaddafi, și s-a divizat în 2014 între facțiuni rivale din est și vest, antrenând puteri regionale.