• Anchetatorii ONU au găsit dovezi ale unor posibile crime în Libia împotriva migranților.
  • Cel puțin 476 de persoane au murit de-a lungul rutei mediteraneene centrale între 1 ianuarie și 11 aprilie, potrivit agenției ONU.
  • ONU și grupurile pentru drepturile omului au avertizat în repetate rânduri că migranții din Libia riscă să fie torturați, supuși la abuzuri sexuale și la trafic de persoane.

OIM a precizat că trupurile a șase persoane au fost recuperate din mare, în timp ce alte 29 sunt date dispărute și se presupune că au murit. Cel puțin 35 de persoane sunt presupuse moarte după ce o ambarcațiune s-a răsturnat în largul coastelor libiene, a anunțat sâmbătă agenția ONU pentru migrație.

Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) a precizat că ambarcațiunea s-a scufundat în largul orașului Sabratha din vestul Libiei, un important punct de lansare pentru persoanele din Africa care încearcă să facă o călătorie periculoasă prin Mediterana. OIM a precizat că trupurile a șase persoane au fost recuperate din mare, în timp ce alte 29 de persoane sunt date dispărute și se presupune că au murit. Nu a fost imediat clar ce a cauzat răsturnarea ambarcațiunii din lemn vineri.

„Pierderile continue de vieți omenești în Mediterana nu trebuie să fie normalizate, viețile umane sunt costul inacțiunii”, a scris OIM pe Twitter. „Este nevoie urgentă de o capacitate dedicată de căutare și salvare și de un mecanism sigur de debarcare pentru a preveni alte morți și suferințe”. Decesele de vineri au fost cele mai recente în care au fost implicați migranți care pleacă din Africa de Nord pentru a căuta o viață mai bună în Europa.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Numai în ultima săptămână, cel puțin 53 de persoane au fost declarate moarte sau presupuse moarte în largul coastelor libiene, potrivit OIM. La începutul acestei luni, peste 90 de persoane aflate într-o ambarcațiune supraaglomerată s-au înecat în Marea Mediterană, la câteva zile după ce au părăsit Libia, potrivit grupului umanitar Medici fără frontiere.

Libia a devenit o rută de tranzit majoră pentru migranții care încearcă să ajungă în Europa pe mare de când a izbucnit haosul în țara nord-africană după revolta din 2011 care l-a răsturnat pe conducătorul de lungă durată Muammar Gaddafi. De ani de zile, ONU și grupurile de apărare a drepturilor au avertizat în mod repetat că migranții din Libia riscă să fie torturați, supuși la abuzuri sexuale și la trafic de persoane.

În ultimii ani, traficanții de persoane au profitat de pe urma haosului din Libia, introducând ilegal persoane peste granițele întinse ale țării bogate în petrol cu șase națiuni. Apoi, migranții sunt de obicei înghesuiți în bărci de cauciuc prost echipate și pleacă în călătorii riscante pe mare.