• Agenția națională pentru dezastre, AFAD, a declarat că au existat pene de curent controlate în regiunea Duzce, îndemnând locuitorii să nu intre în panică.
  • Acel cutremur a provocat moartea a peste 17.000 de persoane, dintre care aproximativ 1.000 în Istanbul.
  • Un cutremur cu magnitudinea 6,8 a lovit Elazig în ianuarie 2020.

Un cutremur cu magnitudinea de 6,1 grade s-a produs în nord-vestul Turciei în primele ore ale zilei de astăzi, provocând rănirea a cel puțin 35 de persoane. Cutremurul de mică adâncime a lovit la aproximativ 170 de kilometri est de Istanbul, cel mai mare oraș al țării, unde a fost puternic resimțit.

Autoritățile naționale au declarat că seismul a avut o magnitudine de 5,9 – mai mică decât cea de 6,1 dată de US Geological Survey – și că epicentrul său a fost în districtul Golyaka din provincia Duzce, deși a zguduit și alte orașe din apropiere.

Am fost treziți de un zgomot și un cutremur mare”, a declarat pentru AFP Fatma Colak, o locuitoare din Duzce. Am ieșit din casele noastre în panică și acum așteptăm afară”. Ministrul Sănătății, Fahrettin Koca, a anunțat pe Twitter că 35 de persoane au fost rănite, dintre care 32 în Duzce, una în Istanbul și celelalte două în provinciile învecinate Bolu și Zonguldak.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII
MESAJUL REGELUI CHARLES
BEYONCE LANSEAZĂ UN NOU ALBUM
FORȚA DE REACȚIE NATO POATE INTRA ÎN ROMÂNIA

Ministrul de interne Suleyman Soylu, care a vizitat Golyaka, a declarat că o persoană a fost grav rănită după ce a sărit de la un balcon din cauza panicii. 70 de replici au fost înregistrate. Imaginile inițiale arătau oameni acoperiți cu pături în fața caselor lor în timpul dimineții. Unii au fost văzuți punând pături pe podea afară și aprinzând focuri pentru a se încălzi.

Autoritățile au anunțat că școlile vor fi închise miercuri în provinciile Duzce și Sakarya. Soylu a declarat că, în afară de câteva hambare ruinate, nu au fost raportate pagube mari sau prăbușiri de clădiri, dar că inspecțiile continuă. Agenția națională pentru dezastre, AFAD, a declarat că au existat pene de curent controlate în regiunea Duzce, îndemnând locuitorii să nu intre în panică.

Turcia se află într-una dintre cele mai active zone seismice din lume. Duzce a fost una dintre regiunile afectate de un cutremur cu magnitudinea de 7,4 grade în 1999 – cel mai grav care a lovit Turcia în ultimele decenii.

Acel cutremur a provocat moartea a peste 17.000 de persoane, dintre care aproximativ 1.000 în Istanbul.
Experții au avertizat de mult timp că un cutremur mare ar putea devasta Istanbulul, care a permis construirea pe scară largă fără măsuri de siguranță.

Un cutremur cu magnitudinea 6,8 a lovit Elazig în ianuarie 2020, ucigând peste 40 de persoane. Iar în luna noiembrie a aceluiași an, un cutremur cu magnitudinea 7,0 a lovit Marea Egee, provocând moartea a 114 persoane și rănirea a peste 1.000 de persoane.