• Antony Blinken și Serghei Lavrov s-au întâlnit la Reykjavik
  • Antony Blinken: „Cooperarea cu Rusia va face lumea mai sigură
  • Summitul Reagan-Gorbaciov a avut loc tot în Islanda
  • Vladimir Putin: Le scoatem dinții tuturor celor care vor să muște din Rusia

Cele două mari rivale, SUA și Rusia, și-au dat întâlnire pe teren neutru, în Islanda. Șeful diplomației americane, Antony Blinken, și ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, s-au întâlnit la Reykjavik, pentru a pregăti ipotetica întâlnire Biden-Putin. În faţa presei, schimbul de replici a rămas curtenitor, în spatele camerelor, Blinken a avertizat că „dacă Rusia se va comporta agresiv, atunci America va răspunde”. Este întâlnirea la cel mai înalt nivel dintre cele două puteri de când și-a început mandatul Joe Biden.

Cei doi diplomați-șefi au ales Islanda, locul unui alt faimos summit din 1986, între Ronald Reagan și Mihail Gorbaciov. O întalnire care a pus capăt Razboiului Rece. De la Moscova, a venit joi o declaraţie fără pic de diplomaţie. Putin le-a transmis duşmanilor: „Le scoatem dinții tuturor celor care vor să muște din Rusia”.

„Toţi vor să ne muşte şi să înhaţe ceva de la noi. Însă, ei trebuie să ştie, cei care intenţionează să facă asta, că noi le vom scoate dinţii, astfel încât nu mai poată muşca. Odată ce Rusia devine mai puternică, mai independentă, cu cât își apără în mod consecvent interesele naționale, cu atât mai mult există o dorință de a o slăbi din exterior, de a o discredita”, a spus Vladimir Putin.

Recomandări

CINE AR CANDIDA PENTRU ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA