• Cartelurile de droguri rivale continuă să găsească modalități tot mai tulburătoare de a-și ucide victimele, în timp ce mii de oameni mor în fiecare an în violențe legate de crima organizată.
  • Războaiele dintre cartelurile de droguri rivale și confruntările cu autoritățile au provocat moartea a sute de mii de persoane în America de Sud.
  • Potrivit Serviciului de cercetare al Congresului, aproximativ 150.000 de omucideri au fost legate de crima organizată între 2006 și 2018 numai în Mexic, iar alte zeci de mii de persoane au „dispărut”.

Cartelurile de droguri rivale continuă să găsească modalități tot mai tulburătoare de a-și ucide victimele, în timp ce mii de oameni mor în fiecare an în violențe legate de crima organizată.

În afară de numărul mare, aspectul tulburător al acestor crime este modul în care cartelurile rivale continuă să găsească modalități tot mai macabre de a-și ucide victimele, în timp ce își reglează conturile și încearcă să exercite controlul prin frică.

Unul dintre cartelurile cel mai mult legate de creșterea violențelor stârnitoare este Los Zetas, înființat de foști comandouri ale armatei mexicane care au dezertat după ce au fost instruiți de forțele americane.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
EUROPA ÎNVINGE CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

În martie 2011, aceștia au fost responsabili pentru uciderea în masă a 193 de persoane în San Fernando, Tamaulipas, Mexic. Asasini ai cartelului au răpit civili din autobuze, aparent pentru că se temeau că rivalii din Cartelul Golfului aduc întăriri din alte state, înainte de a-i tortura și executa.

Femeile au fost violate, iar unii dintre bărbații apți de muncă au primit macete și ciocane și au fost forțați să lupte până la moarte într-un sport sângeros de tip gladiator, folosit pentru a pregăti noi asasini. Un membru al Los Zetas a declarat pentru Houston Chronicle că ei numeau acest joc bolnav „Cine va fi următorul asasin plătit?”.

Există, de asemenea, exemple recente în care moartea oamenilor este transformată în distracție pentru narcotice. Într-o înregistrare video revoltătoare din luna iunie a acestui an, niște asasini (nu este clar din ce cartel făceau parte) apar într-o zonă împădurită alături de mai multe cadavre.

Videoclipurile cu execuții de tip ISIS au devenit din ce în ce mai frecvente în rândul cartelurilor, unul dintre liderii Los Zetas – Iván Velázquez Caballero – câștigându-și porecla „El Talibano” (cu referire la talibani) pentru că le realizează.

Alte carteluri au preluat această tehnică. În luna iulie a acestui an, membrii Cartelului Jalisco Noua Generație (CJNG) s-au filmat în timp ce decapitau trei bărbați, într-un avertisment dur adresat unui grup rival.

Alte tehnici folosite de carteluri de-a lungul anilor au inclus „necklacing” și dizolvarea victimelor în acid. Se crede că Santiago Meza Lopez, cunoscut sub numele de El Polozero, „Cel care face supa”, a dizolvat cel puțin 300 de cadavre umane în timp ce lucra pentru Cartelul Tijuana și Cartelul Sinaloa în diferite perioade. Acum este închis, dar la un moment dat a fost pe lista celor mai căutați 20 de persoane de către FBI.