Cele mai multe teste Covid din şcoli sunt nefolosite. Câte teste rapide au fost făcute în unităţile de învăţământ

Infectarea cu Covid-19 a elevilor și profesorilor e motiv de dispută între autorități si nesiguranță pentru tine. E important sa știm, cât mai repede, cine este infectat pentru a putea preveni extinderea necontrolată a cazurilor în școli.

Pentru asta e nevoie de testări care întârzie să fie făcute, spune Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății. Un milion de teste rapide au fost împărțite școlilor, dar multe rămân nefolosite.

„Fac un apel pentru testarea în școli. Pentru că testele există presupun exudat nazal făcut de un personal care este intruit, presupune un consimțământ informat al părintelui și totuși aceste teste nu se utilizează decât într-un număr destul de mic. Noi, ce ține de noi ca parte organizatorică, logistică, intruire, le-am făcut. Avem tot ce trebuie”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii.

Pe de altă parte autoritățile din Brașov au vrut să deschidă de azi trei noi puncte de testare rapidă, doar pentru elevi și profesori, în școli din oraș. Anunțul făcut ieri a picat azi, căci elevii se întorc la ore de mâine, iar procedura nu ar fi safe. Ar fi nevoie de circuite diferite.

„Intenția a fost să intensificăm testarea și să deschidem centre dedicate profesorilor și elevilor. Din păcate sau din fericire, nu știu cum să spun, a apărut ordinul de ministru care reglementează faptul că prezența fizică a elevilor în școli este permisă și la depășirea incidenței de 6 la mie fiind interzisă doar la intrarea unei localități în carantină.

Direcția de sănătate publică a analizat situația și a decis că pentru siguranța elevilor și profesorilor este bine ca activitatea acestor centre să fie suspendată până la vacanță”, a declarat Alexandru Ganea, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Braşov.

Exit mobile version