Centuri verzi pentru România: Cum transformă noul Cod Silvic pădurile din Ilfov

Dăruiești o parte din tine nu doar de sărbători, ci în fiecare zi! Timp de 7 ani, Alex Găvan a luptat pentru ca tu să respiri un aer mai curat în București.

Ocrotirea pădurilor din Ilfov, piatra de temelie a viitoarei centuri verzi a Capitalei, și legiferarea centurilor verzi la nivel național devenite realitate.

Cum va schimba acest Cod Silvic orașele din România? Pentru ce este această luptă?

„În primul rând nu cred că e o luptă. Cred că mai degrabă este un dar, un proiect pentru generații, un dar al generației noastre pentru generațiile care vin și în același timp o responsabilitate, o datorie, ca să le lăsăm o țară și o planetă pe care să iubească și în care să iubească să trăiască”, a declarat Alex Găvan pentru Aleph News.

Ce măsuri suplimentare sunt necesare pentru o protecție reală a pădurilor urbane?

„În momentul ăsta deja nu mai este atât de mic, pentru că, dând la o parte tot conceptul de centură verde, faptul că am reușit să protejăm, deci practic de la sfârșitul anului de când legea va fi publicată în monitorul oficial, toate pădurile, 26.000 de hectare de păduri, toate pădurile din județul Ilfov vor fi protejate împotriva exploatării comerciale. 

Vor fi niște păduri deschise către oameni pentru sănătate, sport, recreere, educație și acolo vrem să facem o rețea de trasee de drumeție și de bicicletă care să se conecteze cu orașul. 

În același timp, în timp de doi ani de zile, Ministerul Mediului va face metodologia de desemnare a centurilor verzi în jurul tuturor orașelor din țară și pădurile din jurul acelor orașe. Pădurile periurbane vor avea același statut de protecție ca și cele din Ilfov.

Deci, nicăieri în jurul orașelor din țară nu vor mai putea fi aceste păduri exploatate în scop comercial”, a declarat Alex Găvan pentru Aleph News.

Exit mobile version