- NATO a refuzat cererea Belgradului de a desfăşura 1.000 de membri ai personalului de securitate şi militar sârb în Kosovo.
- Într-un interviu acordat duminică televiziunii sârbe, Vučić a declarat că misiunea NATO în Kosovo – KFOR – a declarat că „consideră că nu este nevoie de întoarcerea armatei sârbe pe teritoriul Republicii Kosovo” .
- În decembrie, Belgradul a solicitat NATO autorizaţia de a desfăşura trupe în ţara vecină Kosovo, în urma unei serii de confruntări violente între autorităţile kosovare şi sârbii care locuiesc în regiunea de nord a ţării.
NATO a refuzat cererea Belgradului de a desfăşura 1.000 de membri ai personalului de securitate şi militar sârb în Kosovo, pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre cele două ţări, a declarat preşedintele sârb Aleksandar Vučić, relatează Politico.
Într-un interviu acordat duminică televiziunii sârbe, Vučić a declarat că misiunea NATO în Kosovo – KFOR – a declarat că „consideră că nu este nevoie de întoarcerea armatei sârbe pe teritoriul Republicii Kosovo” .
O rezoluţie din iunie 1999 a Consiliului de Securitate al ONU permite desfăşurarea de personal militar sârb în zone sensibile, cum ar fi bisericile şi localităţile cu majoritate sârbă, cu condiţia ca KFOR să aprobe desfăşurarea.
În decembrie, Belgradul a solicitat NATO autorizaţia de a desfăşura trupe în ţara vecină Kosovo, în urma unei serii de confruntări violente între autorităţile kosovare şi sârbii care locuiesc în regiunea de nord a ţării.
Kosovo şi-a declarat independenţa faţă de Serbia în 2008, la un deceniu după războiul din 1998-1999, în care NATO a bombardat Iugoslavia (care includea Serbia şi Muntenegru) pe fondul violenţelor etnice împotriva albanezilor kosovari. Peste 10.000 de sârbi locuiesc în Kosovo, mulţi dintre ei opunându-se independenţei faţă de Serbia.