- Liderii occidentali se pregătesc pentru o escaladare masivă a războiului purtat de Kremlin împotriva Ucrainei, în timp ce cetățenii americani sunt rechemați de urgență din Rusia.
- Ambasada SUA la Moscova a avertizat toți cetățenii să părăsească imediat Rusia prin orice mijloace necesare și a declarat că dubla cetățenie nu va fi respectată de oficialii lui Putin.
- Există temeri că cetățenii cu dublă cetățenie prinși în Rusia ar putea fi înrolați în războiul din Ucraina.
Liderii occidentali se pregătesc pentru o escaladare masivă a războiului purtat de Kremlin împotriva Ucrainei, în timp ce cetățenii americani sunt rechemați de urgență din Rusia. Aceștia se tem că președintele rus Vladimir Putin se pregătește pentru o lovitură în interiorul Ucrainei sau pentru un atac împotriva intereselor occidentale, cum ar fi cablurile de comunicații maritime și războiul cibernetic.
Spionii britanici și americani consideră că există „informații foarte credibile” potrivit cărora Putin se pregătește de o escaladare pentru a încerca să întoarcă războiul în favoarea Rusiei.
Ambasada SUA la Moscova a avertizat toți cetățenii să părăsească imediat Rusia prin orice mijloace necesare și a declarat că dubla cetățenie nu va fi respectată de oficialii lui Putin. Există temeri că cetățenii cu dublă cetățenie prinși în Rusia ar putea fi înrolați în războiul din Ucraina.
Oficiali: „Rusia poate refuza să recunoască dubla cetățenie a cetățenilor americani, poate refuza accesul la asistență consulară, poate împiedica plecarea lor din Rusia și poate înrola cetățenii cu dublă cetățenie în serviciul militar.”
Putin intenționează să acapareze toate cele patru regiuni contestate în urma scrutinului din estul Ucrainei, dar este în criză de opțiuni militare în războiul său eșuat. Una dintre temeri este un atac nuclear tactic la vest de cele patru regiuni Kherson, Donețk, Luhansk și Zaporojie, creând o zonă moartă de radiații pentru a opri contraofensiva Ucrainei.
Putin, asediat, a rămas fără drum și se confruntă acum cu războiul său dezastruos, iar populația rusă realizează acum că țara sa a fost masiv proscrisă. Dar este posibil ca Putin să se fi folosit de controversata mobilizare a trupelor sale de 300.000 de rezerviști prost pregătiți ca o diversiune pentru a păcăli Occidentul să se concentreze asupra Ucrainei.
Iar breșele masive în gazoductele Nord 1 și Nord 2 din Marea Baltică ar fi putut fi un indicator mai mare al următoarei sale mișcări pentru a încerca să se folosească împotriva sprijinului occidental pentru Kiev. Sursele spun că cele două scurgeri masive în apropierea insulei daneze Bornholm au fost posibil rezultatul spionajului rusesc comis de flota secretă de submarine a Moscovei.
Scurgerile nu numai că vor provoca o nouă creștere a prețurilor la combustibil în întreaga Europă, dar ar putea servi și ca un avertisment cu privire la alte atacuri subacvatice împotriva cablurilor de comunicații occidentale cruciale. O sursă de securitate a declarat pentru Daily Mirror: „Putin aproape că a rămas fără opțiuni, ceea ce face posibilă o lovitură nucleară tactică la vest de cele patru regiuni pe care le revendică. Este posibil ca el să creadă că acest lucru va fi suficient ca o demonstrație de intenție pentru a face vestul să se retragă, să creeze o zonă moartă pentru a opri contraofensiva ucraineană și să revendice victoria în est.”
„El ar putea să prezinte acest lucru ca fiind scopul inițial al așa-numitelor sale „operațiuni militare speciale”. Dar o altă posibilitate este un atac asupra cablurilor de comunicații dintre Marea Britanie și America, multe dintre acestea fiind legături europene cu Statele Unite. Distrugerea acestor legături de comunicare prin internet ar putea fi foarte dăunătoare pentru piețele financiare mondiale, chiar dacă există legături prin satelit și situații neprevăzute. Scurgerile Nord 1 și Nord 2 ar fi putut foarte posibil să fi fost un avertisment pentru Occident cu privire la capacitatea Rusiei de a ataca cablurile maritime cu efecte semnificative. Și, bineînțeles, există posibilitatea unor noi atacuri cibernetice.”
Oficialii din Marea Britanie consideră că Putin începe acum să înțeleagă „greșeala colosală” pe care a făcut-o împotriva Ucrainei. Se așteaptă ca Kremlinul să anexeze patru teritorii din estul țării după referendumurile „false” privind aderarea la Rusia.
Aceasta a fost denunțată de oficialii occidentali ca fiind o măsură de „panică” după eșecurile suferite de forțele rusești într-o contraofensivă ucraineană în această țară. Există o opoziție tot mai mare față de Putin după anunțul său de săptămâna trecută privind mobilizarea, aproximativ 250.000 de oameni au fugit pentru a evita recrutarea.
Exodul se adaugă celor 400.000 de persoane despre care se crede că au plecat imediat după invazia din februarie, inclusiv mulți dintre cei mai bine educați cetățeni ai țării. Iar economia rusă a fost zdrobită de sancțiuni.
Protestele se răspândesc, iar oficialii occidentali au declarat că au depistat 17 incendii declanșate la centrele de recrutare în cele patru zile de la convocare. Un oficial a declarat că rușii își dau seama acum că țara lor a suferit o umilință.
Oficialul a declarat: „Anunțul de mobilizare înseamnă că tot mai mulți ruși încep să înțeleagă că sunt mințiți. Elitele știu că acest lucru nu merge conform planului. Este destul de clar că se aruncă multă vină în jur. Am văzut în mass-media de stat comentarii despre faptul că Putin a fost indus în eroare de militari de rang înalt. Nu prezic că vom vedea vreo schimbare iminentă. Dacă m-ați fi întrebat acum un an, credeam că vom avea acest guvern actual la putere probabil până în anii 2030. Cred că acest lucru este mult mai puțin clar acum. Mulți oameni înțeleg acum că Rusia a fost umilită de această eroare colosală.”
Oficialii occidentali i-au cerut lui Putin să își reducă amenințările „profund iresponsabile” că orice atac asupra teritoriului rusesc ar putea fi întâmpinat cu un răspuns nuclear. Cuvintele sale au fost interpretate ca un avertisment adresat Ucrainei de a nu încerca să recucerească teritoriile din Donețk, Luhansk, Kherson și Zaporojie odată ce acestea vor fi încorporate în Rusia.
Oficialii doresc o investigație adecvată a unei serii de explozii care au lovit gazoductele submarine rusești Nord Stream 1 și 2, pe fondul suspiciunilor de sabotaj.
Tony Brenton, un fost ambasador britanic în Rusia, a declarat recent și înainte de ultima escaladare a lui Putin: „Dacă Rusia ar trebui să aleagă între un război pierdut și Putin să se prăbușească, sau un fel de demonstrație nucleară, nu aș paria că nu ar alege demonstrația nucleară.”