• Consiliul European întrunește șefii de stat și de guvern ai statelor membre UE și definește direcțiile politice generale și prioritățile UE.
  • Charles Michel se află la al doilea mandat la conducerea Consiliului European, mandatul lui ar expira în noiembrie, dar va pleca în iulie.
  • Dacă membrii Consiliului nu îi vor găsi un succesor lui Michel până la plecarea acestuia, postul va fi preluat de președintele Consiliului UE, adică Viktor Orban.


Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, va candida la alegerile europarlamentare și anunță că va pleca din funcție, dacă va fi ales. Iar Viktor Orban poate deveni astfel președinte interimar al C.E. Având în vedere acțiunile repetate ale premierului Orban de a submina decizii europene, mulți privesc cu îngrijorare această perspectivă.

Care sunt procedurile în acest caz?

Charles Michel are tot dreptul să candideze la europarlamentare, din punct de vedere legal.
Este președintele Consiliului European, este un corp diferit de Consiliul UE.


Consiliul European reunește șefii de stat și de guvern ai UE și definește principalele linii politice și prioritățile Uniunii, dar nu are atribuții de elaborare de legi și de adoptare de legi. Este un consiliu foarte important. Din partea României, participă Klaus Iohannis.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
XI MERGE LA PARIS
PICASSO ÎȘI DEDICĂ VIAȚA ARTEI
KIEVUL SE DIGITALIZEAZĂ
E-SKIN IMITĂ ATINGEREA UMANĂ
PROGNOZA METEO DE PAȘTE

Alegerile europene vor avea undeva între 6 și 9 iunie, iar apoi câștigătorii se vor reuni pentru a stabili ce urmează să se facă mai departe.

Cine i-ar lua locul lui Charles Michel în perioada de tranziție

Președintele Consiliului European are de obicei rolul de arbitru, cel care face ordine printre toate țările și partidele din Parkamentul European care vor să-și împartă funcțiile.

Dacă Charles Michel pleacă din această funcție de la 1 iulie, înseamnă că aceste țări și partide care se luptă pentru aceste funcții în interiorul UE, vor trebui să-și desemneze și șeful pentru funcția din care pleacă Charles Michel.


Charles Michel vrea să-și păstreze o funcție cât de cât importantă și nu vrea să iasă din viața politică europeană.

Citește și