• Țările din Asia de Sud-Est ar trebui să evite să fie folosite ca „piese de șah” de către marile puteri, deoarece se află într-o regiune care riscă să se schimbe influența geopolitică, a avertizat astăzi ministrul chinez de externe Wang Yi în timpul discursului său politic de la Jakarta, relatează Reuters, citat de BTA.
  • Adresându-se secretariatului Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) din capitala indoneziană, Wang Yi a declarat că se fac presiuni asupra multor țări din regiune pentru a lua atitudine.
  • Discursul lui Wang Yi vine la doar câteva zile după participarea sa la reuniunea miniștrilor de externe din cadrul G20.

Țările din Asia de Sud-Est ar trebui să evite să fie folosite ca „piese de șah” de către marile puteri, deoarece se află într-o regiune care riscă să se schimbe influența geopolitică, a avertizat astăzi ministrul chinez de externe Wang Yi în timpul discursului său politic de la Jakarta, relatează Reuters.

Adresându-se secretariatului Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) din capitala indoneziană, Wang Yi a declarat că se fac presiuni asupra multor țări din regiune pentru a lua atitudine.

„Trebuie să izolăm această regiune de calculele geopolitice. Să nu fie folosită ca piesă de șah, să nu existe rivalități între marile puteri și să nu fie constrânsă”, a spus el, adăugând că „viitorul regiunii noastre trebuie să fie în mâinile noastre”.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Asia de Sud-Est a fost mult timp un câmp de divergențe geopolitice între puterile mondiale din cauza importanței sale strategice. Țările din regiune se tem acum că vor fi prinse în mijlocul rivalității dintre Statele Unite și China.

Discursul lui Wang Yi vine la doar câteva zile după participarea sa la reuniunea miniștrilor de externe din cadrul G20. În ultimele săptămâni, ministrul chinez de externe a efectuat o serie de vizite în țările din regiune.

În timpul reuniunii G20, Wang Yi a purtat discuții cu secretarul de stat american Anthony Blinken. Amândoi au descris prima lor întâlnire privată din octombrie ca fiind „sinceră”. În timpul întâlnirii, Wang a declarat că cele două părți ar trebui să discute stabilirea unor reguli pentru o interacțiune pozitivă și să sprijine împreună regionalismul în regiunea Asia-Pacific, a declarat astăzi ministrul chinez.

„Washingtonul încearcă să joace cartea Taiwanului pentru a perturba și descuraja dezvoltarea Chinei prin denaturarea politicii unei singure Chine”, a declarat Wang Yi, răspunzând la o întrebare legată de Taiwan după încheierea discursului său. China consideră Taiwanul ca fiind teritoriul său și nu renunță la utilizarea forței pentru a asigura o eventuală reunificare.