• China a cerut Rusiei și Ucrainei să poarte discuții de pace și a respins orice utilizare a armelor nucleare, într-un document în 12 puncte publicat vineri, la un an de la începutul conflictului.
  • China încearcă de mai multe săptămâni să medieze conflictul și promisese de mai multe zile că își va publica poziția în vederea găsirii unei soluții politice.
  • Casei Albe a reacționat la documentul chinezesc spunând că „războiul s-ar putea încheia mâine dacă Rusia ar înceta să mai atace Ucraina și și-ar retrage forțele” .

China a cerut Rusiei și Ucrainei să poarte discuții de pace și a respins orice utilizare a armelor nucleare, într-un document în 12 puncte publicat vineri, la un an după ce Rusia a invadat Ucraina, potrivit presei franceze.

China cere Rusiei reluarea dialogului cu Ucraina

Toate părțile ar trebui să sprijine Rusia și Ucraina să lucreze în aceeași direcție și să reia dialogul direct cât mai curând posibil” pentru o soluție pașnică” , a declarat Ministerul chinez de Externe.

Intitulat Poziția Chinei cu privire la soluționarea politică a crizei ucrainene” , documentul a fost publicat pe site-ul ministerului la prima comemorare a izbucnirii războiului în Ucraina, la 24 februarie 2022.

Recomandări

IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
SUNAK PUNE STOP FUMATULUI
VICTORIA BECKHAM A ÎMPLINIT 50 DE ANI
ȘEFUL NATO A VORBIT CU IOHANNIS
EU SUNT MIC, NU FAC NIMIC

China încearcă de mai multe săptămâni să medieze conflictul și promisese de mai multe zile că își va publica poziția în vederea găsirii unei soluții politice.

Poziție clară privind armele nucleare

În document, Beijingul se opune în mod clar oricărei utilizări a armelor nucleare, în timp ce președintele rus Vladimir Putin a branduit această amenințare. „Armele nucleare nu ar trebui să fie folosite și nu ar trebui să ne angajăm într-un război nuclear” , se arată în document.
De asemenea, China îndeamnă ambele țări să „respecte cu strictețe dreptul umanitar internațional, să evite atacarea civililor sau a clădirilor civile” .

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a reacționat afirmând că este necesar” să lucreze” cu Beijingul pentru a rezolva conflictul. Mi se pare că există un respect pentru integritatea noastră teritorială, lucruri care privesc securitatea” , a declarat el. Volodimir Zelenski a mai spus că plănuiește o întâlnire cu omologul său chinez Xi Jinping.

Intenționez să mă întâlnesc cu Xi Jinping. Acest lucru va fi important pentru securitatea globală. China respectă integritatea teritorială și trebuie să facă totul pentru a se asigura că Rusia părăsește teritoriul Ucrainei” , a declarat el într-o conferință de presă.

Rusia a declarat că apreciază” eforturile Chinei, insistând în același timp asupra necesității de a recunoaște anexarea de către Rusia a patru regiuni ucrainene revendicate de Moscova. Împărtășim considerațiile Beijingului” , a declarat Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

O responsabilitate aparte care trebuie îndeplinită

La CNN, consilierul pe probleme de securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, a reacționat la documentul chinezesc spunând că acesta ar fi putut să se oprească la primul punct, respectul pentru suveranitatea tuturor națiunilor”. Războiul s-ar putea încheia mâine dacă Rusia ar înceta să mai atace Ucraina și și-ar retrage forțele”, a adăugat el.