• Cele mai recente exerciții chinezești în jurul Taiwanului sunt al doilea exercițiu militar de amploare în mai puțin de o lună.
  • China, care nu a exclus folosirea forței pentru a aduce insula sub controlul său, și-a intensificat activitățile militare în apele și spațiul aerian din apropierea Taiwanului.
  • Ministerul taiwanez al Apărării a declarat luni că a detectat 57 de avioane militare chineze și patru nave militare chinezești.

China afirmă că a efectuat exerciții militare în jurul insulei Taiwan, aflată sub autonomie, care s-au concentrat pe atacuri terestre și maritime, al doilea exercițiu de acest fel în mai puțin de o lună.

Comandamentul Teatrului de Est al Armatei Populare de Eliberare a afirmat într-o declarație duminică târziu că forțele sale au organizat patrule comune de pregătire pentru luptă și exerciții de luptă reale” în spațiul maritim și aerian din jurul Taiwanului, pe care Beijingul îl revendică ca fiind al său.

Scopul exercițiilor a fost acela de a testa capacitățile de luptă comune și de a contracara cu hotărâre acțiunile provocatoare ale forțelor externe și ale forțelor separatiste pentru independența Taiwanului”, a declarat colonelul superior Shi Yi, purtător de cuvânt al comandamentului, într-o scurtă declarație.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
SCANDAL CU SÂNGE INFECTAT ÎN UK
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
APPLE ADUCE UN NOU MAGAZIN DE APLICAȚII

Biroul prezidențial din Taiwan a declarat că China face acuzații nefondate” și a condamnat cu fermitate exercițiile, afirmând că pacea și stabilitatea Strâmtorii Taiwan și a regiunii sunt responsabilitatea comună atât a Taiwanului, cât și a Chinei.

Poziția Taiwanului este foarte clară, în sensul că nu va escalada conflictele și nici nu va provoca dispute, ci își va apăra cu fermitate suveranitatea și securitatea, a precizat biroul într-o declarație. Armata națiunii cunoaște îndeaproape situația din strâmtoarea Taiwan și din zona înconjurătoare și răspunde cu calm. Poporul nostru poate fi liniștit”, a adăugat acesta.

Ministerul taiwanez al Apărării a declarat luni că a detectat 57 de avioane militare chineze și patru nave militare chinezești care au operat în jurul insulei în ultimele 24 de ore, împărtășind pe Twitter hărți care arată traiectoria zborurilor acestora.

Aproximativ 28 dintre avioane au zburat în zona de identificare a apărării aeriene (ADIZ) din sud-vestul Taiwanului, a adăugat acesta, iar unele dintre ele au traversat linia mediană a strâmtorii Taiwan, o zonă tampon neoficială între cele două părți. Două bombardiere H-6 cu capacitate nucleară au zburat spre sudul Taiwanului, se arată pe harta ministerului.

China a efectuat exerciții similare la sfârșitul lunii trecute, după ce Statele Unite au adoptat o lege privind cheltuielile pentru apărare care includea sprijin pentru Taiwan, Taipeiul raportând că 43 de avioane chineze au traversat linia mediană. În aceeași săptămână, Taipei a anunțat că va prelungi serviciul militar obligatoriu de la patru luni, cât este în prezent, la un an, începând din 2024.

China, care nu a exclus folosirea forței pentru a aduce insula sub controlul său, și-a intensificat activitățile militare în apele și spațiul aerian din apropierea Taiwanului de când Tsai Ing-wen a fost aleasă pentru prima dată președinte în 2016. Dar tensiunile au crescut semnificativ în august anul trecut, după ce președintele de atunci al Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a vizitat insula.