• Centrul european pentru prevenirea și controlul bolilor a declarat săptămâna trecută că nu recomandă în prezent măsuri privind călătorii din China.
  • Acesta a precizat că variantele care circulă în China se află deja în Uniunea Europeană, că cetățenii UE au un nivel relativ ridicat de vaccinare.
  • Italia a îndemnat restul UE să îi urmeze exemplul și să testeze călătorii din China pentru COVID.

Oficialii guvernamentali din domeniul sănătății din Uniunea Europeană vor purta miercuri discuții privind un răspuns coordonat la creșterea numărului de infecții cu COVID-19 în China, a declarat luni președinția suedeză a UE, după ce discuțiile din decembrie s-au încheiat fără nicio decizie în acest sens.

În cadrul unei reuniuni similare din 29 decembrie, desfășurată online între peste 100 de reprezentanți ai guvernelor UE, ai agențiilor de sănătate din UE și ai Organizației Mondiale a Sănătății, Italia a îndemnat restul UE să îi urmeze exemplul și să testeze călătorii din China pentru COVID, în condițiile în care Beijingul este pregătit să ridice restricțiile de călătorie la 8 ianuarie.

Însă alte state membre ale UE cu 27 de state membre au declarat că nu văd necesitatea de a face acest lucru, în ciuda deciziei Chinei de a relaxa restricțiile privind pandemia, pe fondul unui val de noi infecții.
„Miercuri, 4 ianuarie, este programată o reuniune de răspuns politic integrat la crize pentru o actualizare a situației COVID-19 în China și pentru a discuta posibilele măsuri UE care trebuie luate în mod coordonat”, a declarat o purtătoare de cuvânt a președinției suedeze a UE.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, a declarat, într-o scrisoare adresată guvernelor UE la 29 decembrie, că acestea ar trebui să ia în considerare extinderea imediată a secvențierii genomice a infecțiilor cu COVID-19 și a monitorizării apelor reziduale, inclusiv în aeroporturi, pentru a detecta orice noi variante, având în vedere creșterea numărului de infecții în China.

Kyriakides a declarat că blocul ar trebui să fie „foarte vigilent”, deoarece datele epidemiologice și de testare fiabile pentru China sunt puține, sfătuindu-i pe miniștrii sănătății din UE să își evalueze practicile actuale privind secvențierea genomică a coronavirusului „ca o măsură imediată”. Centrul european pentru prevenirea și controlul bolilor a declarat săptămâna trecută că nu recomandă în prezent măsuri privind călătorii din China.

Acesta a precizat că variantele care circulă în China se află deja în Uniunea Europeană, că cetățenii UE au un nivel relativ ridicat de vaccinare și că potențialul de infecții importate este scăzut în comparație cu infecțiile zilnice în UE, sistemele de sănătate făcând față în prezent.