• China va continua să îndemne la discuții de pace.
  • China a refuzat să condamne invazia Rusiei sau atrocitățile comise împotriva civililor ucraineni.
  • China și Rusia și-au aliniat politicile externe pentru a se opune Statelor Unite.

Ministrul de externe al Chinei, care a oferit o puternică susținere politică Rusiei în invazia sa în Ucraina, a declarat marți că țara sa dorește să joace un rol în încheierea conflictului. Qin Gang a declarat participanților la o conferință privind securitatea de la Beijing că China este îngrijorată că războiul care durează de aproape un an ar putea escalada și mai mult și ar putea scăpa de sub control”.

China va continua să îndemne la discuții de pace și să ofere înțelepciunea chineză” pentru a ajunge la o soluție politică, a spus el.

În același timp, îndemnăm țările relevante să înceteze imediat să mai arunce gaz pe foc, să nu mai transfere vina către China și să nu mai amplifice discursul Ucraina azi, Taiwan mâine”, a spus Qin, într-o aparentă referire la sprijinul militar oferit Ucrainei de către Statele Unite și aliații săi, precum și la îngrijorările că China se pregătește să își pună în practică amenințările de a folosi forța pentru a-și afirma pretențiile asupra Taiwanului, o democrație insulară autonomă.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA

China a refuzat să condamne invazia Rusiei sau atrocitățile comise împotriva civililor ucraineni și a criticat puternic sancțiunile economice occidentale împotriva Moscovei. În semn de deferență față de Moscova, încă nu a descris conflictul ca fiind o invazie.

China și Rusia și-au aliniat politicile externe pentru a se opune Statelor Unite și, cu câteva săptămâni înainte de invazia din Ucraina, liderii lor au declarat un parteneriat fără limite”. De asemenea, China spune că Rusia a fost provocată să folosească forța militară de expansiunea NATO spre est.
În ciuda acestui fapt, Qin a reiterat afirmația Chinei că a adoptat întotdeauna o poziție obiectivă și imparțială, bazată pe meritele problemei”.

China este profund îngrijorată de escaladarea situației și chiar de posibilitatea ca aceasta să scape de sub control”, a declarat Qin. El a precizat că președintele chinez Xi Jinping a înaintat propuneri care au jucat un rol responsabil și constructiv în calmarea situației și în dezescaladarea crizei”, fără a oferi detalii sau dovezi.