• China a negat informațiile potrivit cărora Moscova ar fi solicitat echipamente militare.
  • Relațiile dintre Washington și Beijing erau deja proaste după ce SUA au doborât un presupus balon spion chinezesc la începutul lunii februarie.
  • Dacă China ar livra arme pentru a ajuta forțele rusești din Ucraina, atunci relațiile dintre SUA și China s-ar deteriora mult mai grav.

China ia în considerare posibilitatea de a oferi Rusiei arme și muniții pentru războiul din Ucraina, a declarat secretarul de stat american Anthony Blinken. Blinken a declarat pentru CBS News că firmele chineze oferă deja sprijin neletal” Rusiei – iar noile informații sugerează că Beijingul ar putea oferi sprijin letal”.

Această escaladare ar însemna consecințe grave” pentru China, a avertizat el. China a negat informațiile potrivit cărora Moscova ar fi solicitat echipamente militare.

Președintele chinez Xi Jinping este un aliat al președintelui rus Vladimir Putin și încă nu a condamnat invazia Rusiei – dar a încercat să rămână neutru în conflict și a făcut apel la pace. Blinken vorbea pentru CBS după ce s-a întâlnit sâmbătă cu cel mai înalt diplomat chinez, Wang Yi, la Conferința de Securitate de la Munchen.

Recomandări

CUM SE SIMTE PRINȚESA KATE?
WILLIAM FACE O VIZITĂ SECRETĂ
PUTIN CONDIȚIONEAZĂ PACEA
DECA FACE SCHIMBĂRI
CE VEZI AZI? BRIDGERTON
BEC AMÂNĂ DECIZIA PENTRU COSTINEȘTI

El a spus că în timpul întâlnirii și-a exprimat îngrijorarea profundă” cu privire la posibilitatea ca China să ofere sprijin material letal Rusiei”. Până în prezent, am văzut companii chinezești… furnizând sprijin neletal Rusiei pentru a fi folosit în Ucraina. Îngrijorarea pe care o avem acum se bazează pe informațiile pe care le avem, potrivit cărora se gândesc să furnizeze sprijin letal”, a spus el.

El nu a detaliat ce informații au primit SUA cu privire la potențialele planuri ale Chinei. Când a fost presat cu privire la ceea ce crede SUA că ar putea oferi China Rusiei, el a spus că ar fi vorba în principal de arme, precum și de muniție. SUA au sancționat o companie chineză pentru că ar fi furnizat imagini din satelit ale Ucrainei către mercenarul Wagner Group, care furnizează Rusiei mii de luptători.

Blinken a declarat pentru CBS că bineînțeles, în China, nu există cu adevărat o distincție între companiile private și stat”. În cazul în care China ar furniza arme Rusiei, acest lucru ar cauza o problemă serioasă pentru noi și în relația noastră”, a adăugat el.

Relațiile dintre Washington și Beijing erau deja proaste după ce SUA au doborât un presupus balon spion chinezesc la începutul lunii februarie. Ambele părți au schimbat cuvinte furioase, dar în egală măsură ambele părți au părut jenate de incident și păreau pregătite să meargă mai departe.

Dacă China ar livra arme pentru a ajuta forțele rusești din Ucraina, atunci relațiile dintre SUA și China s-ar deteriora mult mai grav.

Avertismentul lui Blinken pare a fi conceput în mod clar pentru a descuraja China să facă acest lucru. Blinken a mai spus că SUA sunt îngrijorate de faptul că China ajută Rusia să se sustragă sancțiunilor occidentale menite să paralizeze economia Rusiei. Comerțul Chinei cu Rusia a crescut, iar China este una dintre cele mai mari piețe pentru petrolul, gazele și cărbunele rusesc.