• China a acuzat SUA că se amestecă în ceea ce consideră a fi afacerile sale interne.
  • China a avertizat-o pe Pelosi să nu facă această călătorie și a răspuns ordonând exerciții militare de câteva zile în jurul insulei după ce aceasta a plecat.
  • Departamentul de Stat a declarat că vânzările sunt în conformitate cu o politică americană de lungă durată de a furniza arme defensive insulei.

China a avertizat Statele Unite că va lua contramăsuri” după ce administrația Biden a aprobat vânzări de arme în valoare de peste 1,1 miliarde de dolari către Taiwan. Purtătorul de cuvânt al ambasadei chineze, Liu Pengyu, a declarat sâmbătă că China se opune cu fermitate” acestor vânzări, care pun în pericol grav relațiile dintre China și SUA și pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan”, și a cerut Washingtonului să le revoce imediat”.

Comentariile lui Liu pe Twitter au fost făcute după ce, vineri, administrația Biden a notificat în mod oficial Congresul cu privire la vânzările propuse, care includ până la 60 de rachete anti-navă și până la 100 de rachete aer-aer. Departamentul de Stat a declarat că vânzările sunt în conformitate cu o politică americană de lungă durată de a furniza arme defensive insulei și a descris furnizarea rapidă” a acestor arme ca fiind esențială pentru securitatea Taiwanului”.

Cu toate acestea, China a acuzat SUA că se amestecă în ceea ce consideră a fi afacerile sale interne.
Partidul Comunist Chinez revendică Taiwanul, o democrație autonomă, ca parte a teritoriului său – deși nu l-a guvernat niciodată – și a promis de mult timp să reunifice” insula cu China continentală, prin forță dacă este necesar.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

SUA se amestecă în afacerile interne ale Chinei și subminează suveranitatea și interesele de securitate ale Chinei prin vânzarea de arme către Taiwan”, a scris Liu pe Twitter. Aceasta trimite semnale greșite forțelor separatiste de independență a Taiwanului” și periclitează grav relațiile dintre China și SUA, precum și pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan”, a mai spus Liu.

El a făcut apel la SUA să își onoreze angajamentele față de principiul o singură Chină” și și-a încheiat seria de tweet-uri spunând că Taiwanul este o parte inalienabilă a teritoriului chinez” și a avertizat că China va lua în mod hotărât contramăsuri legitime și necesare”. Tensiunile dintre SUA și China au crescut de când președintele Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, a vizitat Taiwanul luna trecută.
China a avertizat-o pe Pelosi să nu facă această călătorie și a răspuns ordonând exerciții militare de câteva zile în jurul insulei după ce aceasta a plecat.

Taiwanul a declarat sâmbătă că salută călduros” cele mai recente vânzări de arme și a mulțumit guvernului american pentru că continuă să își pună în aplicare angajamentele de securitate față de Taiwan.

Ca răspuns la recentele provocări militare continue ale Chinei și la modificările unilaterale ale status quo-ului și la crearea de crize, determinarea Taiwanului de a se apăra este extrem de fermă”, a declarat sâmbătă Ministerul de Externe din Taiwan într-o declarație.

Acest lot de vânzări de armament include un număr mare de diferite tipuri de rachete care sunt necesare pentru a consolida autoapărarea Taiwanului, ceea ce demonstrează pe deplin că marea importanță pe care guvernul SUA o acordă nevoilor de apărare ale Taiwanului, ajutând țara noastră să obțină echipamentele necesare pentru apărare în timp util și să își îmbunătățească capacitățile naționale de apărare”.