• Ministrul ceh de externe, Jan Lipavsky, a confirmat că Wu urmează să viziteze Praga săptămâna viitoare.
  • Beijingul denunță în mod regulat orice formă de contact între oficialii taiwanezi și străini.
  • Republica Cehă nu are legături diplomatice cu Taiwan, dar a construit relații economice și culturale.

China a cerut vineri Europei să nu aibă schimburi oficiale cu Taiwan sau să nu sprijine „forțele de independență” înainte de o călătorie planificată pe continent săptămâna viitoare a ministrului de externe taiwanez Joseph Wu, scrie Reuters.

Ministrul ceh de externe, Jan Lipavsky, a confirmat că Wu urmează să viziteze Praga săptămâna viitoare, spunând vineri că oficialii de stat nu ar trebui să treacă de la politica lor existentă față de Taiwan. Taiwan, care este revendicat de China, nu are legături diplomatice formale cu nicio țară europeană, cu excepția Vaticanului.

Beijingul denunță în mod regulat orice formă de contact între oficialii taiwanezi și străini, considerând-o ca încurajând recunoașterea globală a statutului separat al Taiwanului de China. În călătoria lui Wu în Europa, pe care guvernul taiwanez nu a confirmat-o oficial, el este de așteptat să vorbească la un eveniment de think-tank la Praga, imediat după președintele ceh Petr Pavel, a informat joi Reuters.
Întrebat despre vizita de vineri, ministrul ceh Lipavsky a spus că „a fost informat” despre venirea lui Wu la Praga.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

„Desigur, guvernul ceh are o politică destul de clară cu privire la modul în care menținem relațiile cu Taiwanul, așa că nu mă aștept să ne abatem de la asta în vreun fel”, a spus el. Republica Cehă nu are legături diplomatice cu Taiwan, dar a construit relații economice și culturale. Beijingul consideră Taiwanul ca fiind parte a „o singură China” și cere altor țări să-și recunoască pretențiile de suveranitate, pe care guvernul ales democratic din Taiwan le respinge.

Vorbind la un briefing de presă la Beijing, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe Wang Wenbin a spus că Taiwan nu are un ministru de externe, ci doar un „șef al departamentului local de afaceri externe al regiunii”. Principiul „o singură China” este o condiție prealabilă și baza politică pentru ca China să dezvolte relații „prietenoase” cu toate țările din lume, a spus Wang.

Citește și: