• O navă de război americană a traversat strâmtoarea Taiwan.
  • China revendică accesul în zonă, dar statutul său rămâne unul contestat.
  • Armata chineză condamnă SUA pentru acţiunea sa.

O navă de război americană a traversat strâmtoarea Taiwan. China revendică accesul în zonă, dar statutul său rămâne unul contestat. Armata chineză condamnă SUA pentru acţiunea sa.

Armata chineză a condamnat miercuri Statele Unite după ce o navă de război americană a traversat controversata strâmtoare Taiwan. Astfel de misiuni dăunează „în mod deliberat” păcii şi stabilităţii, susţin oficialii chinezi.

Marina SUA a declarat că distrugătorul cu rachete ghidate USS Sampson a efectuat marţi un „tranzit de rutină în strâmtoarea Taiwan”, în conformitate cu dreptul internaţional, relatează Reuters.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Statele Unite traversează strâmtoarea aproximativ o dată pe lună şi de fiecare dată atrage nemulţumirea Chinei, care consideră trecerile drept o ameninţare la securitatea sa.

Statele Unite desfăşoară în mod frecvent astfel de acţiuni provocatoare, trimiţând semnale greşite forţelor pro-independenţă din Taiwan. Astfel subminează în mod deliberat pacea şi stabilitatea strâmtorii. Ne opunem ferm”, au precizat autorităţile chineze într-un comunicat.

Purtătorul de cuvânt al Flotei a 7-a SUA, Nicholas Lingo, a declarat că armata americană zboară, navighează şi operează oriunde permite legea internaţională.

Tranzitul navei prin strâmtoarea Taiwan demonstrează angajamentul Statelor Unite faţă de un Indo-Pacific liber şi deschis”, a conchis Lingo.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken a declarat marţi că va aborda în săptămânile următoare strategia de securitate naţională mult aşteptată pentru a face faţă ambiţiilor Chinei de mare putere.

„Voi avea ocazia, cred, foarte curând, în săptămânile următoare, de a vorbi public şi în detaliu despre strategie”, a declarat Blinken.