• Mass-media din China prezintă dezvoltarea ca un proiect ecologic care va stimula prosperitatea locală.
  • Proiectul stârnește îngrijorări semnificative cu privire la strămutarea comunităților din Tibet.
  • Grupurile pentru drepturile omului susțin că barajele reprezintă o formă de exploatare a tibetanilor și a resurselor.

China a aprobat construirea celui mai mare baraj hidroenergetic din lume, stârnind îngrijorări cu privire la strămutarea comunităților din Tibet și impactul asupra mediului în aval în India și Bangladesh, scrie BBC.

Barajul, care va fi situat în cursurile inferioare ale râului Yarlung Tsangpo, ar putea genera de trei ori mai multă energie decât Barajul Three Gorges, în prezent cea mai mare hidrocentrală din lume.

Mass-media de stat chineză a descris dezvoltarea drept „un proiect sigur care acordă prioritate protecției ecologice”, afirmând că va stimula prosperitatea locală și va contribui la obiectivele de neutralitate climatică ale Beijingului. Cu toate acestea, grupurile și experții pentru drepturile omului și-au exprimat îngrijorarea cu privire la efectele secundare ale dezvoltării. Printre acestea se numără temerile că această construcție ar putea strămuta comunitățile locale, ar putea modifica peisajul natural și ar putea deteriora ecosistemele locale, care sunt printre cele mai bogate și mai diverse de pe Podișul Tibetan.

Recomandări

CE FACI ÎN WEEKEND?
CONTROVERSE ÎN ARTĂ
CE FILME VEZI ÎN WEEKEND?
PREȘEDINȚII SE SUSPENDĂ?
#1 LA CONSUM DE DROGURI
LA CE FESTIVALURI MERGI

Activiștii au declarat că barajele sunt cel mai recent exemplu de exploatare de către Beijing a tibetanilor și a pământului lor. Tibetul, în principal budist, a cunoscut valuri de represiune de-a lungul anilor, în care se crede că mii de oameni au fost uciși.

Experții și oficialii au semnalat, de asemenea, îngrijorarea că barajul ar da putere Chinei să controleze sau să devieze fluxul râului transfrontalier, care se varsă spre sud în statele Arunachal Pradesh și Assam din India și mai departe în Bangladesh. China a construit mai multe hidrocentrale de-a lungul cursului Yarlung Tsangpo în ultimul deceniu în încercarea de a valorifica puterea râului ca sursă de energie regenerabilă.

Proiectul ar putea costa până la un trilion de yuani (127 miliarde de dolari; 109,3 miliarde de lire sterline), conform estimărilor biroului Chongyi Water Resources.

Citește și