• Statele Unite au avertizat Beijingul că trimiterea unui balon de supraveghere” deasupra spațiului său aerian este inacceptabilă și nu trebuie să se mai întâmple niciodată”.
  • China insistă că este vorba de un dispozitiv de cercetare meteorologică și a catalogat răspunsul Washingtonului drept isteric”.
  • De atunci, alte trei obiecte neidentificate au fost doborâte deasupra spațiului aerian nord-american.

Fostul consilier pentru securitate națională al SUA, John Bolton, a descris China ca fiind amenințarea existențială a secolului XXI”, după ce un balon spion suspectat că ar fi fost doborât deasupra spațiului aerian nord-american la începutul acestei luni.

El a declarat pentru Sky News: Acest balon ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru oamenii din SUA, Europa și din alte părți care nu cred că China este o amenințare în secolul XXI. În opinia mea, China este amenințarea existențială în secolul XXI.

Cu siguranță, aceasta este o chestiune serioasă și este un indiciu al naturii extraordinar de extinse a eforturilor de supraveghere chinezești împotriva SUA și a Occidentului în ansamblu.”

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Bolton a criticat, de asemenea, modul în care administrația Biden a gestionat situația și a declarat că balonul ar fi trebuit să fie doborât mai devreme. SUA au doborât presupusul balon spion chinezesc pe 4 februarie, după zile de intrigi legate de misteriosul avion alb.

De atunci, alte trei obiecte neidentificate au fost doborâte deasupra spațiului aerian nord-american, în condițiile în care relațiile dintre Washington și Beijing rămân tensionate în continuare.

În cadrul unei întâlniri cu cel mai înalt oficial de politică externă al Partidului Comunist Chinez, Wang Yi, secretarul de stat american Antony Blinken a avertizat Beijingul că trimiterea unui balon de supraveghere” deasupra SUA este inacceptabilă și nu trebuie să se mai întâmple niciodată”.

Întâlnirea a avut loc la câteva ore după ce cel mai înalt diplomat chinez a atacat SUA, acuzând-o că a încălcat normele internaționale printr-un comportament isteric” prin doborârea balonului.