• China este dispusă să colaboreze cu Rusia pentru a duce ordinea globală „într-o direcţie mai justă şi mai rezonabilă”, a spus principalul diplomat al Beijingului, subliniind profunzimea legăturilor dintre cele două naţiuni, raportează Bloomberg, citat de Ziarul Financiar.
  • Sub îndrumarea preşedintelui Xi Jinping şi a preşedintelui Vladimir Putin, „relaţia dintre cele două ţări a fost întotdeauna pe drumul cel bun şi ambele părţi se susţin reciproc cu fermitate în probleme legate de interesele lor fundamentale”, a declarat Yang Jiechi ambasadorului rus Andrey Denisov în cadrul unei întâlniri de luni de la Beijing.
  • Rusia vrea să cumpere milioane de rachete şi obuze de artilerie din Coreea de Nord pentru război, au spus oficialii americani, un semn că sancţiunile internaţionale forţează Moscova să caute ajutor de la vecinul mai mic şi mai sărac al naţiunii.

China este dispusă să colaboreze cu Rusia pentru a duce ordinea globală „într-o direcţie mai justă şi mai rezonabilă”, a spus principalul diplomat al Beijingului, subliniind profunzimea legăturilor dintre cele două naţiuni, raportează Bloomberg, citat de Ziarul Financiar.

Sub îndrumarea preşedintelui Xi Jinping şi a preşedintelui Vladimir Putin, „relaţia dintre cele două ţări a fost întotdeauna pe drumul cel bun şi ambele părţi se susţin reciproc cu fermitate în probleme legate de interesele lor fundamentale”, a declarat Yang Jiechi ambasadorului rus Andrey Denisov în cadrul unei întâlniri de luni de la Beijing.

„Partea chineză este dispusă să colaboreze cu partea rusă pentru a susţine în mod continuu cooperarea strategică la nivel înalt între cele două ţări, pentru a proteja interesele comune şi pentru a promova dezvoltarea ordinii internaţionale într-o direcţie justă şi rezonabilă”, a declarat Yang, potrivit Ministerului de Externe.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Xi plănuieşte să călătorească în Kazahstan şi Uzbekistan săptămâna aceasta, marcând prima sa călătorie în străinătate de la începutul pandemiei în urmă cu doi ani. Uzbekistanul găzduieşte joi şi vineri summitul Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai, oferindu-i şansa de a-l întâlni personal pe Putin, pentru prima dată de când Moscova a început invadarea Ucrainei în februarie.

China a încercat să se prezinte ca un partid neutru în războiul Rusiei, în ciuda declaraţiei lui Xi despre parteneriatul „fără limite” cu Putin. Deşi Beijingul nu a criticat în mod explicit războiul, liderii săi au evitat, de asemenea, să ofere Rusiei scutire de sancţiuni sau provizii militare.

Exporturile chineze de maşini, televizoare şi smartphone-uri au ajutat Rusia să umple golul din sectoarele în cauză atunci când mărcile străine au părăsit ţara. În al doilea trimestru, 81% din importurile de maşini noi din Rusia au fost chinezeşti, iar Xiaomi Corp. a fost cel mai bine vândut producător de smartphone-uri din Rusia.

Rusia vrea să cumpere milioane de rachete şi obuze de artilerie din Coreea de Nord pentru război, au spus oficialii americani, un semn că sancţiunile internaţionale forţează Moscova să caute ajutor de la vecinul mai mic şi mai sărac al naţiunii.

Întâlnirea Xi-Putin ar putea completa valul de activitate diplomatică dintre Beijing şi Moscova din ultimele săptămâni. China şi India au participat la un program de exerciţii militare majore din Orientul Îndepărtat al Rusiei, în timp ce oficialul nr. 3 al Beijingului, Li Zhanshu, a vorbit în persoană la cel de-al şaptelea Forum Economic de la Vladivostok de săptămâna trecută.