• Anul 2020 a fost numit un an „extraordinar” de către președintele chinez, care speră să conducă puterea mondială până în 2035.
  • Natura relațiilor dintre China și restul lumii va fi una dintre problemele strategice majore pentru țară în anul 2021.
  • În timp ce Europa se confruntă cu recesiuni, Beijingul se întoarce deja la creștere, înregistrând un procent de 5% în al treilea trimestru al anului 2020.
  • Xi Jinping descrie acum modelul comunist chinez ca o alternativă politică la sistemul liberal.

Anul 2020 a fost numit un an „extraordinar” de către președintele chinez Xi Jinping.

În timp ce China a înfruntat pandemia de coronavirus, toți indicatorii ei economici au rămas stabili, în comparație cu puterile europene și nord-americane. Ar fi acum națiunea lui Xi Jinping pe cale de a-și impune punctele de vedere pe teren diplomatic?

La începutul anului 2021, ochii tuturor diplomaților sunt îndreptați către Beijing, unde președintele Xi Jinping tocmai și-a trimis urările către o națiune de 1,4 miliarde de oameni.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Anul 2020 a fost numit un an „extraordinar” de către președintele chinez, care speră să conducă puterea mondială până în 2035. Natura relațiilor dintre China și restul lumii va fi una dintre problemele strategice majore pentru țară în anul 2021. Pandemia Covid-19 care a devastat planeta și economia sa în ultimele douăsprezece luni a schimbat într-adevăr profund percepția relațiilor de putere la scară internațională.

Eficacitatea dispozitivului chinezesc în fața virusului

În mod paradoxal, deși boala a apărut în China și această țară poate fi suspectată că este parțial responsabilă de răspândirea necontrolată a acesteia din cauza secretului sau chiar a minciunilor sale, Occidentul pare astăzi a fi marele învins al acestui cataclism sanitar.

Din punct de vedere economic, anul s-a încheiat cu o contracție de 7% a bogăției globale, cea mai profundă recesiune de după al Doilea Război Mondial. Ratele șomajului vor crește probabil în întreaga lume în următoarele luni. Dar Beijingul se întoarce deja la creștere, înregistrând un procent de aproximativ 5% în al treilea trimestru al anului 2020.

Partidul Comunist Chinez a folosit toată puterea aparatului său pentru a controla răspândirea virusului fără ezitari și fără grija drepturilor individuale.

Între timp, democrațiile occidentale au temperat, au bâjbâit și încă caută o solutie. Această amânare este simbolizată în special de politica negativistă a administrației SUA sub conducerea lui Donald Trump. Acesta din urmă nu a luat niciodată măsura provocării adresate lumii. Refuzând să-și asume rolul tradițional de lider, el a deschis un spațiu considerabil pentru liderii chinezi.

Alternativă la sistemul liberal

Ca fundal al discursului său, Xi Jinping descrie acum modelul comunist chinez ca o alternativă politică la sistemul liberal, un model de guvernanță eficientă, capabil să înlocuiască democrația occidentală. Ambiția sa este acum de a ocupa rapid primul loc înaintea Statelor Unite și a Uniunii Europene în toate domeniile: în economie, în cercetare științifică, în domeniul militar și, prin urmare, în influența diplomatică.

Pentru Bruxelles și Washington, este imposibil de raspuns unor astfel de ambiții cu simple acorduri de liber schimb negociate într-o poziție de slăbiciune, în diviziune și fără clauze de garanție privind condițiile lor de aplicare. În cadrul Organizației Mondiale a Comerțului, de exemplu, China a deturnat întotdeauna regulile în beneficiul său, fără a respecta vreodată obligațiile aferente drepturilor sale.

Această linie trebuie fixată astăzi pentru a nu fi nevoiti să privim modest în altă parte mâine când Imperiul Mijlociu decide să ocupe Marea Chinei, să integreze Tibetul, să acapareze Hong Kong-ul, să înrobească Xinjiang sau chiar chiar sa anexeze Taiwanul.