• Într-o conferință de presă de luni, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, a criticat delegația.
  • Comandamentul Teatrului de Est al Armatei Populare de Eliberare a anunțat exerciții în care au fost implicate mai multe ramuri ale armatei în apropierea Taiwanului.
  • Din cauza preocupărilor legate de securitate, vizitele parlamentarilor americani în Taiwan sunt de obicei neanunțate.

China a anunțat luni noi exerciții militare în jurul Taiwanului, în timp ce o delegație de legislatori americani s-a întâlnit cu oficiali taiwanezi, într-un moment de tensiuni sporite în regiune, Beijingul acuzând Statele Unite că joacă trucuri politice ieftine” prin consolidarea relației neoficiale cu democrația autonomă.

Delegația formată din cinci membri ai Congresului, condusă de senatorul Edward J. Markey (D-Mass.), urma să se întâlnească cu președintele Tsai Ing-wen în timpul unei escale de o noapte la Taipei, ca parte a unui turneu mai amplu în Asia, potrivit unui comunicat al Institutului American din Taiwan. Taiwanul nu făcuse publice detalii despre întâlnire până luni la prânz, ora locală.

Într-o conferință de presă de luni, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, a criticat delegația ca trimițând semnale grav greșite față de forțele separatiste din Taiwan. China va lua măsuri ferme și eficiente pentru a proteja suveranitatea națională și integritatea teritorială, a spus el.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Reacția Beijingului de luni a fost mai puțin înflăcărată decât răspunsul său la vizita președintelui Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, cu două săptămâni mai devreme, care a declanșat cea mai mare demonstrație de zgomot de sabie militară chineză de la criza din 1995-1996 din Strâmtoarea Taiwan.
[Parlamentarii americani vizitează Taiwanul după ce călătoria lui Pelosi a înfuriat China]

Cu toate acestea, luni după-amiază, Comandamentul Teatrului de Est al Armatei Populare de Eliberare (PLA) a anunțat exerciții în care au fost implicate mai multe ramuri ale armatei în apropierea Taiwanului, despre care a spus că reprezintă un avertisment pentru Statele Unite și Taiwan de a juca trucuri politice ieftine. Ministerul chinez al Apărării a afirmat într-o declarație că ultima vizită a parlamentarilor americani a arătat că Statele Unite sunt adevăratul agitator și distrugător al păcii și stabilității în strâmtoarea Taiwan, adăugând că APL continuă să își perfecționeze capacitatea de a respinge orice interferență străină în regiune.

Răspunsul inițial discret este foarte diferit de o avalanșă de declarații furioase din partea Beijingului publicate imediat ce avionul lui Pelosi a aterizat la Taipei pe 2 august. Din cauza preocupărilor legate de securitate, vizitele parlamentarilor americani în Taiwan sunt de obicei neanunțate – spre deosebire de călătoria președintelui Camerei Reprezentanților, care a fost raportată de Financial Times în iulie.

Demonstrația de forță militară a Chinei ca răspuns la vizita lui Pelosi a început în mod serios la o zi după plecarea acesteia. Apoi, timp de patru zile, China a tras rachete în mare din toate părțile insulei principale a Taiwanului, în timp ce avioane de luptă au trecut în mod repetat frontiera neoficială care trece prin mijlocul strâmtorii. Armata taiwaneză a declarat că exercițiile au echivalat cu o blocadă și au implicat simularea unui atac, deși întreruperile zborurilor comerciale și ale transportului maritim au fost limitate, iar viața de zi cu zi a continuat în mare parte în mod normal pentru cei 23 de milioane de locuitori ai Taiwanului.