• Cartea albă a Chinei cu privire la poziția sa față de Taiwanul autoguvernat vine după zile de exerciții militare chineze fără precedent în apropierea insulei.
  • Partidul Comunist Chinez, aflat la guvernare, propusese ca Taiwanul să revină sub conducerea sa în baza modelului o țară, două sisteme.
  • Consiliul pentru afaceri continentale din Taiwan a condamnat cartea albă.

China și-a retras promisiunea de a nu trimite trupe sau administratori în Taiwan în cazul în care va prelua controlul asupra insulei, se arată într-un document oficial publicat miercuri, ceea ce indică o decizie a președintelui Xi Jinping de a acorda o autonomie mai mică decât cea oferită anterior.

Cartea albă a Chinei cu privire la poziția sa față de Taiwanul autoguvernat vine după zile de exerciții militare chineze fără precedent în apropierea insulei, pe care Beijingul o revendică drept teritoriu propriu, în semn de protest față de vizita de săptămâna trecută a președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi.

China a declarat în două cărți albe anterioare privind Taiwanul, în 1993 și 2000, că nu va trimite trupe sau personal administrativ care să fie bazat în Taiwan după realizarea a ceea ce Beijingul numește reunificare.

Recomandări

CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC

Această linie, menită să asigure Taiwanul că se va bucura de autonomie după ce va deveni o regiune administrativă specială a Chinei, nu a apărut în ultima carte albă.

Partidul Comunist Chinez, aflat la guvernare, propusese ca Taiwanul să revină sub conducerea sa în baza modelului o țară, două sisteme, similar formulei prin care fosta colonie britanică Hong Kong a revenit la conducerea chineză în 1997. Acest lucru ar oferi o anumită autonomie Taiwanului condus în mod democratic pentru a-și păstra parțial sistemele sociale și politice.

Toate principalele partide politice taiwaneze au respins propunerea o țară, două sisteme și, potrivit sondajelor de opinie, aceasta nu se bucură de aproape nicio susținere publică. Guvernul taiwanez susține că numai populația insulei poate decide viitorul acesteia.

O linie din cartea albă din 2000, care spunea că orice poate fi negociat atâta timp cât Taiwanul acceptă că există o singură China și nu dorește să obțină independența, lipsește și din ultima carte albă.

Consiliul pentru afaceri continentale din Taiwan a condamnat cartea albă, afirmând că aceasta este plină de minciuni, de dorințe și nu ține cont de fapte și că Republica Chineză – numele oficial al Taiwanului – este un stat suveran.

Doar cei 23 de milioane de locuitori ai Taiwanului au dreptul de a decide asupra viitorului Taiwanului și nu vor accepta niciodată un rezultat stabilit de un regim autocratic. Cartea albă actualizată se numește Chestiunea Taiwanului și reunificarea Chinei în noua eră. Noua eră este un termen asociat în mod obișnuit cu guvernarea lui Xi. Se așteaptă ca Xi să obțină un al treilea mandat la un congres al Partidului Comunist la sfârșitul acestui an.