• Noul virus a infectat deja 35 de persoane, deși niciuna nu s-a îmbolnăvit grav.
  • Oboseala a fost cel mai frecvent simptom, deși virusul a fost, de asemenea, asociat cu scăderea numărului de celule albe din sânge.
  • Apariția unui nou virus din categoria henipavirus pare a fi un motiv de îngrijorare, având în vedere profilul celorlalte două henipavirusuri, virusul Hendra și virusul Nipah.

La mai puțin de trei ani de la descoperirea virusului COVID-19, oamenii de știință chinezi spun că au descoperit un nou virus care ar putea fi fatal pentru oameni.

Până în prezent, Henipavirusul Langya, cunoscut sub numele de Langya, nu pare să fie la fel de mortal sau să se răspândească la fel de rapid precum COVID. Conform datelor furnizate de Centrele pentru Controlul Bolilor (CDC) din Taiwan, deși virusul a infectat deja 35 de persoane, niciuna nu s-a îmbolnăvit grav și nici nu a murit.

Unde a fost descoperit virusul?

Virusul a fost identificat în provinciile Shandong și Henan din China.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Prima mențiune a noului virus a fost făcută săptămâna trecută într-un studiu intitulat A Zoonotic Henipavirus in Febrile Patients in China, publicat în New England Journal of Medicine, care includea date despre infecțiile din China. Doisprezece cercetători diferiți, cu sediul în China, Singapore și Australia, au contribuit la acest articol.

Care sunt simptomele virusului?

Majoritatea pacienților cu virusul au dezvoltat o serie de simptome asemănătoare gripei, inclusiv febră, oboseală, tuse, dureri de cap, dureri musculare, pierderea poftei de mâncare, dureri de cap, greață și vărsături. Oboseala a fost cel mai frecvent simptom, deși virusul a fost, de asemenea, asociat cu scăderea numărului de celule albe din sânge la pacienții infectați, precum și cu reducerea insuficienței hepatice și a funcției renale.

Dintre cele 35 de persoane identificate ca fiind infectate cu virusul, nouă erau asimptomatice.

Cum se răspândește virusul?

Oamenii de știință cred că virusul este zoonotic, transmis de la animale la oameni. Șobolanii au fost testați pozitiv pentru virus în cea mai mare rată, deși câinii și caprele au fost, de asemenea, testați pozitiv pentru virus în rate mai mici.

Tapei Times a raportat că virusul nu s-a răspândit încă de la om la om, deși oficialii CDC au avertizat că acest lucru s-ar putea schimba dacă epidemia se extinde. Cercetătorii încă lucrează pentru a identifica mai bine originile virusului și modul în care acesta se răspândește, deși în prezent se crede că nu există un istoric de expunere comună între persoanele care au contractat virusul și că acestea nu au infectat contacte apropiate, cum ar fi membrii familiei.

Directorul adjunct al CDC din Taiwan, Chuang Jen-Hsiang, a declarat duminică, în cadrul unei conferințe de presă, că agenția lucrează pentru a stabili un test de acid nucleic pentru a testa și a secvenția virusul și, de asemenea, colaborează cu Consiliul chinez pentru agricultură pentru a încerca să identifice dacă există și alte virusuri în speciile originare din provinciile Shandong și Henan.

Apariția unui nou virus din categoria henipavirus pare a fi un motiv de îngrijorare, având în vedere profilul celorlalte două henipavirusuri, virusul Hendra și virusul Nipah, ambele putând fi transmise de la animale la oameni și ambele având rate ridicate de mortalitate. Există un vaccin Hendra pentru cai, dar nu există niciun vaccin împotriva niciunuia dintre henipavirusuri pentru oameni. Virușii sunt membri ai familiei Paramyxoviridae de virusuri cu ARN monocatenar.