• Președintele belarus Alexander Lukașenko va rămâne în China până joi.
  • Călătoria sa are loc după ce cei doi lideri au convenit să îmbunătățească legăturile dintre țările lor.
  • Vizita liderului belarus vine în contextul în care tensiunile dintre SUA și China s-au intensificat în ultimele săptămâni.

Un aliat autocrat important al președintelui rus Vladimir Putin a sosit marți în China pentru o vizită de stat, pe fondul avertismentelor lansate de oficiali americani potrivit cărora Beijingul ar putea lua în considerare posibilitatea de a ajuta Moscova în actualul său atac asupra Ucrainei. Președintele belarus Alexander Lukașenko va rămâne în China până joi și se va întâlni cu liderul chinez Xi Jinping pentru a discuta o serie de probleme, de la comerț și investiții la provocări internaționale acute”, a raportat marți agenția de presă de stat belarusă Belta, după ce a confirmat sosirea liderului.

Călătoria sa are loc după ce cei doi lideri au convenit să îmbunătățească legăturile dintre țările lor pentru a deveni un parteneriat strategic cuprinzător pentru toate timpurile” în timpul unei întâlniri din septembrie, în marja summitului Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS) din Uzbekistan, la care a participat și Putin.

Șefii de stat vor face bilanțul a ceea ce s-a realizat și vor contura planuri pentru a maximiza potențialul noului nivel de cooperare”, a declarat Belta.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Miercuri, televiziunea de stat chineză CCTV a raportat că Lukașenko a vizitat Piața Tiananmen din Beijing și a depus o coroană de flori în fața Monumentului Eroilor Poporului, care onorează figurile revoluționare din Partidul Comunist Chinez.

Vizita liderului belarus – care a permis trupelor rusești să folosească Belarusul pentru a-și organiza incursiunea inițială în Ucraina anul trecut – vine în contextul în care tensiunile dintre SUA și China s-au intensificat în ultimele săptămâni, inclusiv din cauza îngrijorărilor Washingtonului că Beijingul ia în considerare trimiterea de ajutor letal pentru efortul de război al Kremlinului, care se luptă.

În unele dintre cele mai specifice comentarii de până acum cu privire la răspunsul SUA la orice astfel de sprijin, secretarul de stat Antony Blinken, în timpul unei călătorii în Kazahstan, a avertizat marți că Washingtonul va viza firmele sau cetățenii chinezi implicați în orice efort de a trimite ajutor letal Rusiei pentru războiul său din Ucraina.