• China va organiza sâmbătă exerciții navale în Marea Chinei de Sud.
  • Cooperarea sa cu locațiile internaționale din insulele din Pacific nu vizează nicio țară.
  • Ultimele exerciții au loc în timp ce Beijingul se confruntă cu un cor tot mai mare de avertismente din partea Statelor Unite și a aliaților occidentali cu privire la ambițiile sale navale.

China va organiza sâmbătă exerciții navale în Marea Chinei de Sud, a anunțat autoritatea sa maritimă, după o săptămână de acuzații din partea puterilor occidentale cu privire la ambițiile sale militare în regiunea Pacificului.

Exercițiile, care vor avea loc în mare, la mai puțin de 25 de kilometri de coasta provinciei Hainan din sudul Chinei, au loc în contextul în care Statele Unite ale Americii lansează avertismente cu privire la prezența militară și economică tot mai mare a Chinei într-o zonă care se întinde din Marea Chinei de Sud până la insulele din Pacific.

„Vor avea loc exerciții militare, iar intrarea este interzisă”, a precizat joi, într-un comunicat, administrația pentru siguranță maritimă, avertizând că o zonă de aproximativ 100 de kilometri pătrați va fi închisă traficului maritim timp de cinci ore.

Recomandări

POPULARITATEA AMERICII ESTE ÎN DECLIN
TRIMITEM PATRIOT UCRAINEI?
SE RĂCEȘTE VREMEA
NOI IPAD-URI DE LA APPLE
CAMILLA ÎNDEAMNĂ COPIII LA CITIT
PRINȚUL HARRY MERGE ÎN UK

China desfășoară în mod obișnuit exerciții similare în apele din apropierea țărmurilor sale, un exercițiu într-o altă zonă a mării, în apropiere de Hainan, fiind programat pentru săptămâna viitoare, precum și alte multiple exerciții de-a lungul coastei estice a țării.

Dar ultimele exerciții au loc în condițiile în care Beijingul se confruntă cu un cor tot mai mare de avertismente din partea Statelor Unite și a aliaților occidentali cu privire la ambițiile sale navale, despre care criticii spun că sunt un cap de pod pentru o încercare mai amplă de a schimba echilibrul regional de putere.

Secretarul de stat american Antony Blinken a acuzat joi Beijingul de creșterea tensiunilor cu privire la Taiwan, pe care China îl revendică ca parte a teritoriului său.

Beijingul s-a angajat într-o retorică și activități din ce în ce mai provocatoare, cum ar fi pilotarea aproape zilnică a avioanelor PLA în apropierea Taiwanului”, a declarat Blinken într-un discurs, referindu-se la Armata Populară de Eliberare. El a cerut, de asemenea, eforturi pentru a contrabalansa „intenția Chinei de a remodela ordinea internațională”.

Comentariile lui Blinken au fost făcute în urma unei dispute verbale între Beijing și Washington cu privire la promisiunea președintelui Joe Biden de a apăra Taiwanul dacă va fi atacat de China, făcută în timpul călătoriei președintelui în regiune la începutul acestei săptămâni. La rândul său, China a promis că își va apăra interesele naționale asupra Taiwanului, avertizând Washingtonul să nu subestimeze hotărârea și capacitățile Beijingului în această problemă.

China a declarat că cooperarea sa cu țările insulelor din Pacific „nu vizează nicio țară” și a respins afirmațiile potrivit cărora ar face presiuni asupra statelor mici pentru a încheia acorduri de securitate.