• Volodimir Zelenski a criticat, în presa din Japonia, poziția Chinei față de războiul din Ucraina.
  • Într-un interviu pentru ziarul japonez NHK, președintele Ucrainei a reamintit că Beijingul nu a reacționat la agresiunea Rusiei împotriva Kievului în același mod ca țările occidentale civilizate.
  • Președintele Ucrainei a reamintit că „Beijingul și China se află acum în poziția în care arată că este normal ca un stat să ocupe teritoriul altui stat”.

Volodimir Zelenski a criticat, în presa din Japonia, poziția Chinei față de războiul din Ucraina. „Beijingul și China se află acum în poziția în care arată că este normal ca un stat să ocupe teritoriul altui stat”, a transmis Zelenski, potrivit presei din Ucraina.

Zelenski a avertizat că țara condusă de Xi Jinping nu ar trebui să se alieze cu Rusia și că riscurile unei astfel de „cooperări” între Beijing și Moscova sunt bine înțelese de Japonia.

A fost important pentru noi ca Japonia să sprijine Ucraina în mod clar, deschis, semnificativ și pe deplin. Coeziunea (Japonia, Statele Unite, Australia și India în Quad) este importantă acum, ea trimite semnale către alte țări”, a explicat Zelenski.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Bombardiere strategice rusești și chineze au efectuat primul zbor comun de la invazia rusă a Ucrainei. Avioanele capabile să poarte arme nucleare au zburat peste mările Japoniei și Marea Chinei de Est. Exercițiul militar a avut loc pe fondul unei vizite în regiune a președintelui american Joe Biden, care s-a întâlnit cu liderii Australiei, Japoniei și Indiei. Aceste țări participă la așa-numitul dialog de securitate cu patru coaliții.

Statele Unite au avertizat China cu privire la consecințe grave dacă furnizează arme Rusiei sau ajută la eludarea sancțiunilor.

Președintele Joe Biden a declarat că Statele Unite sunt pregătite pentru o intervenție militară directă în cazul agresiunii Chinei împotriva Taiwanului. Beijingul a răspuns, în aceeași notă, avertizând că vor exista consecințe „grave” dacă SUA continuă să ajute statul Taiwan.