• Ministerul chinez de Externe a declarat luni că Beijingul „nu va sta cu mâinile în sân” dacă președintele Camerei Reprezentanților din Statele Unite, Nancy Pelosi, va vizita Taiwanul.
  • Ministerul a reiterat că vizita va avea „consecințe grave” și că țara va lua „cu siguranță măsuri ferme” pentru a-și proteja suveranitatea și integritatea teritorială.
  • Între timp, presa taiwaneză a relatat că Pelosi va sosi la Taipei marți seară, în ciuda faptului că nu a menționat insula în itinerariul oficial al turneului său în Asia.

Președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, a început luni un turneu în Asia care a fost abordat cu discreție, ca urmare a escaladării tensiunilor cu Republica chineză în legătură cu Taiwanul, potrivit CBS News.

Fără să se știe dacă Pelosi va vizita insula, ea s-a oprit, mai întâi, în Singapore, unde premierul Lee Hsien Loong a îndemnat-o, în cadrul unei întâlniri, să depună eforturi pentru legături „stabile” cu Beijingul

Rapoartele despre un plan de a vizita insula au înfuriat Beijingul și au provocat neliniște la Casa Albă, președintele Joe Biden încercând să reducă tensiunile dintre Washington și Beijing.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Beijingul consideră Taiwanul autoguvernat ca fiind teritoriul său – care urmează să fie confiscat într-o zi, prin forță dacă este necesar – și spune că ar considera o vizită a lui Pelosi drept o provocare majoră.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, a declarat luni că ar fi „o interferență grosolană în afacerile interne ale Chinei” dacă Pelosi s-ar opri în Taiwan. El a avertizat că aceasta ar duce la „evoluții și consecințe foarte grave”, potrivit Reuters, citat de aceeași sursă.

„Am dori să le spunem Statelor Unite, încă o dată, că Republica chineză este în așteptare, Armata Populară Chineză de Eliberare nu va sta niciodată cu mâinile în sân, iar China va lua răspunsuri hotărâte și contramăsuri puternice pentru a-și apăra suveranitatea și integritatea teritorială”, a declarat Zhao în cadrul unei ședințe zilnice obișnuite.

Itinerariul vizitei lui Nancy Pelosi în Asia omite menționarea unei posibile opriri în Taiwan

Biroul lui Pelosi a confirmat călătoria sa în Asia într-o declarație duminică, după ce avionul său decolase, după zile întregi de speculații din partea presei americane și după ce președinta Parlamentului a refuzat să confirme itinerariul său.

„Călătoria se va concentra pe securitatea reciprocă, parteneriatul economic și guvernanța democratică în regiunea Indo-Pacific”, a declarat biroul ei, referindu-se la Asia-Pacific.

Declarația nu a menționat Taiwanul. Dar vizitele oficialilor americani în această țară sunt, de obicei, ținute secrete până la aterizarea delegațiilor.

Global Times, tabloidul de stat din China, a sugerat că Pelosi ar putea folosi „scuze de urgență, cum ar fi o defecțiune a aeronavei sau realimentarea cu combustibil” pentru a ateriza pe un aeroport din Taiwan, citează CBS News.

„Dacă îndrăznește să se oprească în Taiwan, va fi momentul în care se va aprinde butoiul cu pulbere al situației din Strâmtoarea Taiwan”, a scris pe Twitter Hu Xijin, un fost editor al Global Times, care acum este comentator.

Cei 23 de milioane de locuitori ai Taiwanului trăiesc de mult timp cu posibilitatea unei invazii, dar amenințarea s-a intensificat sub conducerea președintelui chinez Xi Jinping.

„Ambiguitate strategică”

Statele Unite mențin o politică de „ambiguitate strategică” cu privire la posibilitatea de a interveni militar în cazul în care China ar invada Taiwanul.

În timp ce Washingtonul recunoaște diplomatic Beijingul în fața Taipei, susține guvernul democratic al Taiwanului și se opune oricărei schimbări forțate a statutului insulei.

Oficialii americani fac adesea vizite discrete în Taiwan pentru a-și arăta sprijinul, dar o călătorie a lui Pelosi ar fi mai mediatizată decât oricare alta din istoria recentă.

În calitate de președinte al Camerei Reprezentanților, Pelosi este a treia în linia de succesiune la președinția SUA și unul dintre cei mai puternici politicieni ai țării. Ultimul președinte al Camerei Reprezentanților care a vizitat Taiwan a fost Newt Gingrich în 1997.

Xi l-a avertizat pe Biden că nu trebuie să se „joace cu focul” în privința Taiwanului

Biden și Xi au avut o convorbire telefonică tensionată săptămâna trecută, umbrită de dezacorduri cu privire la Taiwan.

Xi a emis un avertisment către Statele Unite de a nu se „juca cu focul” în legătură cu insula.

Speculațiile privind planurile lui Pelosi cu privire la Taiwan au coincis cu o intensificare a activității militare în întreaga regiune.

Oficialii americani au încercat să minimalizeze semnificația unei vizite a lui Pelosi, îndemnând liderii chinezi la calm.

În Taiwan, au existat păreri amestecate cu privire la perspectiva unei vizite a lui Pelosi, dar personalități atât din partidul de guvernământ, cât și din principala opoziție au declarat că insula nu ar trebui să cedeze în fața presiunilor chineze.

De asemenea, guvernul taiwanez a păstrat tăcerea cu privire la perspectiva unei vizite a oficialului american de rang înalt și a existat o acoperire minimă în presa locală.

„Dacă Pelosi ar trebui să anuleze sau să amâne călătoria, ar fi o victorie pentru guvernul chinez și pentru Xi, deoarece ar arăta că presiunea pe care a exercitat-o a obținut unele efecte dorite”, a declarat pentru AFP Hung Chin-fu, de la Universitatea Națională Cheng Kung din Taiwan, citat de CBS News.

Itinerariul președintelui Camerei Reprezentanților din Statele Unite, Nancy Pelosi, include Malaezia, Coreea de Sud și Japonia, dar o posibilă vizită în Taiwan a dominat atenția în perioada premergătoare.