- Unul dintre cercetătorii OMS acuză China că a ascuns organizației datele brute cu privire la primele infectări.
- O echipă de cercetători din cadrul OMS a efectuat o anchetă de amploare în orașul chinez Wuhan.
- OMS e de părere că statul chinez a pus, astfel, piedici cercetătorilor în această anchetă.
Nici după ancheta pe care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a efectuat-o în Wuhan, orașul chinez în care au apărut primele cazuri Covid, nu a putut obține informații ample despre virusul SARS-CoV-2. Recent, șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că rămân deschise toate ipotezele cu privire la originea coronavirusului care a provocat pandemia.
Însă, unul dintre cercetătorii OMS care au participat la ancheta din Wuhan a spus că statul chinez a refuzat să ofere date brute despre cazurile Covid-19 care au apărut la debutul pandemiei, notează Reuters.
Echipa OMS a solicitat date brute, adică cele care nu au fost procesate, cu privire la cele 174 de cazuri de Covid-19 pe care China le identificase încă din faza incipientă a focarului din orașul Wuhan în decembrie 2019, dar au primit, în schimb, un rezumat cu privire la acest aspect, a spus Dominic Dwyer, un expert australian în boli infecțioase și unul dintre cercetătorii echipei OMS.
Jumătate dintre cele 174 de cazuri au legătură cu piața Huanan
Astfel de date brute sunt cunoscute sub numele de „listări de linii”, a spus el, și ar fi de obicei anonimizate, dar conțin detalii precum întrebările care au fost adresate pacienților, răspunsurile acestora și modul în care au fost analizate răspunsurile acestora.
„Aceasta este o practică standard pentru investigaţia unei epidemii”, a declarat Dominic Dwyer. El a afirmat că obţinerea accesului la date neprelucrate este importantă în special pentru că doar jumătate dintre cei 174 de pacienţi au fost expuşi la piaţa Huanan din Wuhan, unde a fost iniţial descoperit noul coronavirus şi care este închisă în prezent.
„Din acest motiv am continuat să cerem aceste informaţii. De ce acest lucru nu se întâmplă, nu pot comenta. Fie este vorba despre ceva politic, fie este vorba despre timp sau este dificil… Însă dacă există alte motive pentru care aceste informaţii nu sunt disponibile, nu ştiu. Se pot face doar speculaţii”, a adăugat expertul OMS.