• Echipa OMS a stabilit că, deși primele cazuri au fost corelate cu piața fructelor de mare Huanan din Wuhan, transmisia inițială, de la animale la oameni, nu a avut loc acolo.
  • Echipa ia în considerare faptul ca prima transmisie la om să fi avut avut loc în afara Chinei, în Laos sau în Vietnam.
  • Experții OMS consideră că posibilitatea ca SARS-CoV-2 să fi provenit din Institutul de virologie din Wuhan este foarte redusă.

Echipa de experți ai Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și-a încheiat săptămâna aceasta misiunea de 28 de zile în orașul chinez Wuhan, unde au căutat indicii despre originile COVID-19, scrie Reuters.

Care sunt principalele scenarii

Peter Ben Embarek, cel mai important expert OMS în domeniul bolilor zoonotice, a declarat că echipa a efectuat investigații științifice, urmărind patru principale posibilități prin care SARS-CoV-2, virusul care cauzează COVID-19, a putut ajunge la om.

O persoană a fost expusă la SARS-CoV-2 prin contact direct cu liliacul gazdă

În primul caz, o persoană a fost expusă la SARS-CoV-2, prin contact direct cu specia gazdă, liliacul cu potcoavă.

Recomandări

X PERCEPE O NOUĂ TAXĂ
FACEM ECONOMIE LA ELECTRICITATE
MEGHAN ÎȘI LANSEAZĂ NOUL BRAND
MOMENTUL ATACULUI
TAYLOR SWIFT AR PUTEA DEVENI ȘI ACTRIȚĂ
ESA CREEAZĂ O ECLIPSĂ ARTIFICIALĂ

S-a transmis la om printr-o specie intermediară încă necunoscută

Al doilea scenariu, considerat a fi cel mai probabil, implică transmiterea la om printr-o specie intermediară încă necunoscută.

Liang Wannian, expert din cadrul Comisiei Naționale de Sănătate din China, a declarat că pangolinii sunt potențiali candidați, dar că și alte animale, cum ar fi nurca sau chiar și pisicile, ar fi putut fi gazde intermediare.

COVID-19 ar fi apărut într-unul dintre primele două scenarii și s-ar fi transmis prin intermediul produselor din lanțul rece

O a treia posibilitate este ca COVID-19 să fi apărut în cadrul primului sau celui de-al doilea scenariu și apoi să fi fost transmis prin intermediul produselor din lanțul rece.

Experții chinezi au afirmat că o posibilă origine a pandemiei ar fi mâncarea congelată din import.

SARS-CoV-2 a scăpat din Institutul de virologie din Wuhan

Scenariul final este că SARS-CoV-2 a scăpat din Institutul de virologie din Wuhan, care se știe că a cultivat şi a testat coronavirusuri pe mamifere. Ben Embarek a exclus această posibilitate și a declarat că aceasta nu va face obiectul unor cercetări suplimentare. Se mai întâmplă accidente, a spus el, dar este „foarte puțin probabil” să fi fost așa.

Când a izbucnit focarul

Experții au spus că, deși este puțin probabil să fi existat focare extinse în Wuhan sau în alte părți ale Chinei înainte de decembrie 2019, nu exclud ca acestea să fi existat în alte regiuni.

O transmitere fie direct de la lilieci, fie de la o specie intermediară ar însemna că transmiterea către Wuhan ar fi putut fi facilitată de rețelele de comerț cu animale sălbatice.

Marion Koopmans, un alt membru al echipei OMS, a declarat că unele animale sălbatice de vânzare din piața fructelor de mare Huanan se poate să fi provenit din regiuni care conțin habitate de lilieci, care se știe că adăpostesc viruși similari SARS-CoV-2.

O astfel de regiune este provincia Yunnan din sud-vestul Chinei, dar echipa ia în considerare și faptul că prima transmisie la om a avut loc în afara Chinei, în Laos sau în Vietnam.

Ce rol a jucat piața Huanan

Deși primele grupuri de cazuri au fost corelate cu piața fructelor de mare Huanan din Wuhan, transmisia inițială, de la animale la oameni, nu a avut loc acolo.

Liang Wannian a spus că nu există încă suficiente dovezi pentru a determina modul în care virusul a ajuns în Huanan, dar este sigur faptul că acesta circula în acel timp în alte locuri din Wuhan,

Scenariul cel mai probabil este că cineva a introdus SARS-CoV-2 în spațiul pieței, dar Ben Embarek a sugerat că virusul ar fi putut fi introdus și printr-un „produs”, inclusiv prin intermediul animalelor sălbatice congelate, despre care se știe că pot fi purtătoare ale virusului.

Concluziile anchetei și politica legată de originile COVID

China și-a exprimat îngrijorarea că orice investigație va fi „politizată” și a declarat că va coopera doar dacă va fi clar că nu i se va cere să își asume vina pentru declanșarea pandemiei.

Prin excluderea originii virusului dintr-un laborator și prin acceptarea faptului că COVID-19 ar fi putut proveni din afara Chinei, echipa OMS nu a depășit cadrul niciuneia dintre condițiile puse de Beijing.

China ar fi, de asemenea, încurajată de faptul că echipa OMS ia în considerare teoria provenienței virusului din produsele congelate. Astfel, este puțin probabil ca rezultatele să-i satisfacă pe cei care cred că China este vinovată și că a ascuns dovezi.

Cercetări care trebuie încă efectuate

Ben Embarek a declarat că China trebuie să găsească acum dovezi legate de circulația virusului mult mai înainte de decembrie 2019. Acesta a spus că un loc bun de la care s-ar putea începe cercetarea ar fi mostrele de la banca de sânge.

Comunitățile de lilieci din apropiere de Wuhan au fost excluse ca posibile surse. Ar trebui făcute mai multe cercetări în peșterile din alte regiuni pentru a vedea dacă acolo se poate găsi un virus mai apropiat de SARS-CoV-2.

Animalele aflate la vânzare pe piața Huanan trebuie examinate însă în continuare, așa cum mai multe cercetări necesită și rolul jucat de produsele din lanțul rece, a declarat Ben Embarek.