• Experții în sănătate și economiștii avertizează că va trebui să treacă până la jumătatea anului 2023 și posibil 2024 până când ratele de vaccinare vor fi suficient de ridicate.
  • Dezastrul a devenit un focar de frustrare publică.
  • Atunci, spitalele vor fi pregătite să facă față unei posibile epidemii de infecții.

China relaxează unele dintre cele mai stricte controale anti-virus din lume, iar autoritățile spun că noile variante sunt mai slabe. Însă acestea nu au spus încă când ar putea pune capăt strategiei zero COVID, care a izolat milioane de oameni în casele lor și a declanșat proteste și cereri de demisie a președintelui Xi Jinping.

Luni, navetiștii din Beijing și din cel puțin alte 16 orașe au fost autorizați să urce în autobuze și metrouri fără un test de depistare a virusului în ultimele 48 de ore, pentru prima dată în ultimele luni. Centrele industriale, inclusiv Guangzhou, în apropiere de Hong Kong, au redeschis piețele și afacerile și au ridicat majoritatea restricțiilor de circulație, menținând însă restricții în cartierele cu infecții.

Guvernul a anunțat săptămâna trecută că intenționează să vaccineze milioane de persoane de 70 și 80 de ani, o condiție pentru a pune capăt restricțiilor zero-COVID” care împiedică majoritatea vizitatorilor să intre în China și care au perturbat producția și comerțul global.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Acest lucru a stimulat speranțele pentru un sfârșit rapid al zero COVID”. Dar experții în sănătate și economiștii avertizează că va fi nevoie de jumătatea anului 2023 și posibil 2024 înainte ca ratele de vaccinare să fie suficient de ridicate și spitalele să fie pregătite să facă față unei posibile erupții de infecții.

China nu este încă pregătită pentru o redeschidere rapidă”, au declarat economiștii Morgan Stanley într-un raport de luni. Ne așteptăm la măsuri de reținere care persistă. … Restricțiile ar putea încă să se înăsprească în mod dinamic în orașele de nivel inferior, în cazul în care spitalizările ar crește.”

Protestele din China au dus la modificări ale restricțiilor

Modificările au loc în urma protestelor care au cerut încetarea zero COVID”, dar sunt în conformitate cu promisiunile anterioare ale Partidului Comunist de a reduce perturbările prin relaxarea carantinei și a altor restricții. Modificările au fost foarte mediatizate, într-un posibil efort de a calma furia publică, dar nu există niciun indiciu dacă vreuna dintre ele ar fi putut fi făcută ca răspuns la protestele din Shanghai și din alte orașe.

China este singura țară importantă care încă încearcă să elimine transmiterea virusului, în timp ce Statele Unite și alte țări relaxează restricțiile și încearcă să trăiască cu virusul care a ucis cel puțin 6,6 milioane de persoane și a infectat aproape 650 de milioane.

Protestele au început la 25 noiembrie, după ce cel puțin 10 persoane au murit într-un incendiu într-o clădire de apartamente din Urumqi, în nord-vestul țării. Autoritățile au negat sugestiile potrivit cărora pompierii sau victimele au fost blocate de uși încuiate sau de alte controale anti-virus. Dezastrul a devenit un focar de frustrare publică.