• Blocajele au exacerbat una dintre cele mai puternice încetiniri ale creșterii economice pe care China a suferit-o în ultimele decenii.
  • În Hangzhou, capitala provinciei Zhejiang, situată în estul țării, videoclipuri difuzate pe rețelele de socializare arătau sute de polițiști ocupând o piață mare luni seara, împiedicând oamenii să se adune.
  • „Cu toții ne ștergem cu disperare istoricul de chat”, a declarat pentru Reuters un protestatar din Beijing.

China a început anchetarea unora dintre persoanele care s-au adunat la protestele din weekend față de restricțiile COVID-19, au declarat pentru Reuters trei persoane care au participat la demonstrațiile de la Beijing, în timp ce poliția a rămas în număr mare pe străzile orașului.

Într-un caz, un apelant care s-a identificat ca fiind un ofițer de poliție din capitala chineză a cerut protestatarilor să se prezinte marți la o secție de poliție pentru a preda o înregistrare scrisă a activităților lor de duminică seara. Într-un alt caz, un student a fost contactat de colegiul său și a fost întrebat dacă a fost în zona în care au avut loc evenimentele și să furnizeze o relatare scrisă.

„Cu toții ne ștergem cu disperare istoricul de chat”, a declarat pentru Reuters un protestatar din Beijing, care a refuzat să fie identificat. „Sunt pur și simplu prea mulți polițiști. Poliția a venit să verifice identitatea uneia dintre prietenele mele și apoi a luat-o de acolo. Nu știm de ce. Câteva ore mai târziu au eliberat-o”.
Biroul de Securitate Publică din Beijing nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Nemulțumirea față de politicile de prevenire a COVID, după trei ani de pandemie, s-a transformat în weekend în proteste mai ample în orașe aflate la mii de kilometri distanță. Cel mai mare val de nesupunere civilă din China continentală de când Xi Jinping a preluat puterea în urmă cu un deceniu vine în contextul în care numărul cazurilor de COVID a atins zilnic un nivel record, iar zone mari din mai multe orașe se confruntă cu noi închideri.

În China, COVID continuă să se răspândească în ciuda eforturilor majorității celor 1,4 miliarde de locuitori ai săi de a preveni transmiterea prin aderarea la o politică „zero-COVID” de eradicare a tuturor focarelor și prin menținerea unor controale stricte la frontiere.

Blocajele au exacerbat una dintre cele mai puternice încetiniri ale creșterii economice pe care China a suferit-o în ultimele decenii, perturbând lanțurile de aprovizionare globale și agitând piețele financiare. În Hangzhou, capitala provinciei Zhejiang, situată în estul țării, videoclipuri difuzate pe rețelele de socializare, pe care Reuters nu le-a putut verifica în mod independent, arătau sute de polițiști ocupând o piață mare luni seara, împiedicând oamenii să se adune.