- Un important oficial militar american, responsabil de arenalul nuclear a avertizat că China şi Rusia îşi modernizează armele şi capacităţile nucleare mai repede decât SUA, relatează CNN.
- Rusia şi SUA sunt limitate la aproximativ 1.550 de focoase nucleare montate pe rachete balistice intercontinentale, rachete balistice lansate de pe submarine şi bombardiere.
Rusia este „angajată în mod agresiv” în „dezvoltarea şi modernizarea capacităţilor nucleare convenţionale, acum 80% complete, în timp ce noi suntem la zero”, a precizat amiralul Charles Richard, şeful Comandamentului strategic care supraveghează arsenalul nuclear american.
„Este mai uşor să descriu ceea ce nu modernizează – nimic – decât ceea ce fac, ceea ce înseamnă cam totul”, a spus Richard.
China îşi modernizează capacităţile nucleare atât de repede încât „nu poate trece o săptămână fără să aflăm ceva ce nu ştiam”, a spus Richard.
Arsenalul nuclear chinez este mult mai mic decât cele ale Statelor Unite şi ale Rusiei, dar se află într-o „expansiune fără precedent”, a adăugat amiralul.
Rusia şi SUA sunt limitate la aproximativ 1.550 de focoase nucleare montate pe rachete balistice intercontinentale, rachete balistice lansate de pe submarine şi bombardiere grele echipate pentru armament nuclear, conform ultimului tratat START.
Se estimează că China are în jur de 320 de focoase, potrivit Institutului Internaţional de Cercetare a Păcii din Stockholm.
Administraţia Biden efectuează în prezent o revizuire a statusului nuclear, care examinează suma investită în programul de modernizare nucleară. Scopul revizuirii este „reducerea obiectivului nuclear în strategia noastră de apărare”, conform senatoarei Elizabeth Warren, o democrată din Massachusetts.
Operaţiunile, modernizările intermediare şi modernizarea completă a programului american de arme nucleare ar putea costa 1,2 trilioane de dolari, potrivit unui raport din octombrie 2017 al Biroului bugetar al Congresului.
Rusia „operează în general echipamente noi”, a spus Richard când a discutat despre armele şi capacităţile nucleare ale ţării. „Sunt la a doua generaţie a unui nou submarin cu rachete balistice. Au o nouă rachetă balistică pentru asta. Este destul de capabilă”, a spus Richard. „Au o rachetă balistică intercontinentală cu combustibil solid foarte impresionantă, complet nouă. Dezvoltă rachete noi. Şi-au îmbunătăţit bombardierele. Au arme noi în afara bombardierelor.”
Richard a avertizat că, în timp ce SUA are în prezent o „apărare adecvată împotriva rachetelor”, „trebuie să ne asigurăm că o vom putea face şi în viitor, împotriva ameninţărilor pe care le vedem”.
„Fără recapitalizarea armelor existente, riscăm perimarea şi irelevanţa şi am putea ajunge la un punct în care nicio sumă de bani nu va atenua în mod adecvat riscurile operaţionale cu care ne vom confrunta”, a spus el.