• Wang a fost numit luna trecută consilier principal de politică externă al liderului chinez Xi Jinping.
  • El se va întâlni miercuri cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov.
  • Wang s-a întâlnit marți cu șeful Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev.

Șeful diplomației chineze, Wang Yi, a sosit marți la Moscova, a anunțat presa de stat rusă, în prima vizită în Rusia a unui oficial chinez în această funcție de când a început invazia pe scară largă a Kremlinului în Ucraina, în urmă cu aproape un an.

Wang, care a fost numit luna trecută consilier principal de politică externă al liderului chinez Xi Jinping, efectuează această vizită de profil înalt ca ultimă etapă a unui turneu internațional de opt zile care a inclus vizite în Franța, Italia și Ungaria, precum și în Germania pentru o conferință de securitate.

El se va întâlni miercuri cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov. Deși niciuna dintre țări nu a precizat dacă Wang va purta discuții cu președintele Vladimir Putin, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni că nu excludem” o astfel de întâlnire.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI

Wang s-a întâlnit marți cu șeful Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului de Externe al Chinei.

Potrivit textului, cei doi oficiali au convenit să se opună mentalității Războiului Rece, confruntării între blocuri și opoziției ideologice” – o critică subtil voalată la adresa SUA – și să depună mai multe eforturi pentru îmbunătățirea guvernanței globale”, într-o referire aparentă la ambițiile Beijingului și Moscovei de a remodela ordinea globală în favoarea lor.

Wang și Patrușev au făcut, de asemenea, un schimb de opinii” pe tema Ucrainei. Călătoria lui Wang are loc după ce președintele american Joe Biden a efectuat luni o vizită surpriză în Ucraina, în semn de susținere pentru țara aflată în conflict, pe care Washingtonul și aliații săi europeni s-au mobilizat pentru a o sprijini în ultimul an atât prin ajutor militar și umanitar, cât și prin sancțiuni economice împotriva Rusiei.

Diplomatul a sosit la Moscova la doar câteva zile după ce oficialii americani au făcut publice preocupările legate de modul în care parteneriatul continuu al Chinei cu Rusia ar putea avea un impact asupra războiului din Ucraina – și la câteva ore după ce Putin a ținut un discurs important despre conflict, în care a anunțat planurile de suspendare a implicării Rusiei în ultimul său tratat de arme nucleare rămas în vigoare cu SUA.

Conducerea chineză a pretins imparțialitate în conflict, dar a refuzat să condamne invazia Rusiei, extinzând în schimb legăturile comerciale și continuând exercițiile militare comune, inclusiv săptămâna aceasta.

Marți, ministrul chinez de externe, Qin Gang, a reiterat mesajele Beijingului cu privire la Ucraina la un forum de securitate din capitala chineză. China este profund îngrijorată” că acest conflict va scăpa de sub control” și va continua să îndemne la discuții de pace și să ofere înțelepciunea chineză” pentru a ajunge la o soluționare politică, a declarat acesta.