• Războiul din Ucraina a intrat vineri în cel de-al doilea an, fără să se întrevadă un final.
  • Rusia a fost izolată la Națiunile Unite în cadrul unui vot prin care se cere retragerea forțelor sale.
  • Liderii G7 urmează să se coordoneze în privința unui ajutor suplimentar pentru Ucraina.

China dorește să împiedice criza dintre Rusia și Ucraina să scape de sub control, menționând că dialogul și negocierile sunt singurele căi viabile de rezolvare a conflictului, se arată într-un document de poziție al Ministerului de Externe publicat vineri.

La aniversarea de un an de la invadarea Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie, China a cerut o încetare completă a focului și o detensionare și relaxare treptată a situației. Conflictul și războiul nu aduc beneficii nimănui. Toate părțile trebuie să rămână raționale și să dea dovadă de reținere, să evite să alimenteze focul și să agraveze tensiunile și să împiedice deteriorarea în continuare a crizei sau chiar să scape de sub control”, se arată în declarație.

Războiul din Ucraina a intrat vineri în cel de-al doilea an, fără să se întrevadă un final, iar Rusia a fost izolată la Națiunile Unite în cadrul unui vot prin care se cere retragerea forțelor sale, în timp ce liderii G7 urmează să se coordoneze în privința unui ajutor suplimentar pentru Ucraina.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI

Ambasadorul Uniunii Europene în China, Jorge Toledo, a declarat vineri reporterilor, în cadrul unui briefing la Beijing, că documentul de poziție al Chinei nu este o propunere de pace, dar că UE îl va studia. Dacă documentul de poziție este un semn pozitiv pentru Ucraina, atunci este un semn pozitiv pentru UE, deși studiem cu atenție documentul”, a spus el.

Ucraina a calificat documentul de poziție drept un semn bun” și a declarat că se așteaptă ca China să fie mai activă în sprijinul său pentru Ucraina. Sperăm că și ei vor îndemna Rusia să oprească războiul și să își retragă trupele”, a declarat însărcinatul cu afaceri al Ucrainei, Zhanna Leshchynska, în cadrul aceluiași briefing.