• Guvernul chinez a calificat SUA drept excesivă” și a amenințat că va lua măsuri după ce așa-numitul său balon spion a fost doborât.
  • China a ripostat, afirmând că își păstrează dreptul de a răspunde în continuare” la doborârea de către SUA a proprietății lor.
  • O pereche de avioane de vânătoare ale Forțelor Aeriene ale SUA au doborât balonul, care a fost reperat în largul coastei Carolinei de Nord sâmbătă după-amiază (4 februarie).

Guvernul chinez a calificat SUA drept excesivă” și a amenințat că va lua măsuri după ce așa-numitul său balon spion a fost doborât, provocând temeri legate de cel de-al treilea război mondial. Balonul, despre care China a afirmat că este un dirijabil civil”, a fost văzut traversând cerul american la începutul acestei săptămâni și a fost distrus după ce oficialii americani au afirmat că dispozitivul era folosit pentru a le spiona țara.

Cu toate acestea, China a ripostat, afirmând că își păstrează dreptul de a răspunde în continuare” la doborârea de către SUA a proprietății lor – provocând temeri că relațiile deja tensionate dintre cele două țări ar putea escalada.

„În aceste circumstanțe, faptul că Statele Unite insistă să folosească forța armată este în mod clar o reacție excesivă care încalcă grav convenția internațională”, a declarat Ministerul chinez de Externe într-o declarație publică.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

„China va apăra cu hotărâre drepturile și interesele legitime ale întreprinderii implicate și își păstrează dreptul de a răspunde în continuare.”

Pe rețelele de socializare, unele persoane au declarat că se tem că al treilea război mondial ar putea fi la orizont după această dispută internațională. Peste ani, vom revedea acest cold open și ne vom gândi fie că, stai, ce a fost toată chestia asta cu balonul spion chinezesc? fie că vom fi îngroziți că așa am întâmpinat cel de-al treilea război mondial”, a scris un utilizator Twitter. Un altul a intervenit: Al treilea război mondial este pe cale să se întâmple cu SUA doborând balonul spion chinezesc.”

O pereche de avioane de vânătoare ale Forțelor Aeriene ale SUA au doborât balonul, care a fost reperat în largul coastei Carolinei de Nord sâmbătă după-amiază (4 februarie). Apoi, uriașa aeronavă albă s-a dezumflat și a căzut în ocean. În acest moment, zburase deasupra Americii timp de opt zile și parcursese o distanță de peste 6.000 de kilometri.

Președintele Biden a declarat că Pentagonul știa de existența balonului încă de când acesta a intrat în spațiul aerian american, dar a păstrat secretul în încercarea de a păstra relațiile chino-americane, deja volatile. Între timp, oficialii chinezi, inclusiv președintele Xi Jinping, au susținut că intrarea balonului în spațiul aerian american a fost un accident, afirmând vineri (3 februarie) că aeronava era un dirijabil civil folosit în scopuri de cercetare, în principal meteorologice” care a deviat mult de la cursul său planificat”, în ciuda afirmațiilor oficialilor americani.