China, suspectată de CIA că a blocat OMS să lanseze mai repede o alertă epidemică

Sursă foto: Profimedia Sursă foto: Profimedia
  • Newsweek: CIA suspectează China că a încercat să blocheze lansarea de către OMS a alertei epidemice
  • Beijingul ar fi ameninţat OMS că va întrerupe cooperarea într-o investigaţie privind coronavirusul dacă va decreta starea de urgenţă mondială
  • OMS a catalogat epidemia de coronavirus urgenţă mondială de sănătate publică pe 30 ianuarie

Agenţia Centrală pentru Informaţii (CIA) suspectează că Beijingul a încercat să împiedice Organizaţia Mondială a Sănătăţii să lanseze în ianuarie alerta privind epidemia de coronavirus, în timp ce China făcea stocuri de echipamente medicale, afirmă surse citate de Newsweek.

CIA: Beijingul a ameninţat Organizaţia Mondială a Sănătății

Conform unui raport al CIA, Beijingul a ameninţat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) că va întrerupe cooperarea într-o investigaţie privind coronavirusul, dacă OMS va decreta starea de urgenţă mondială. Conţinutul raportului CIA a fost confirmat de doi oficiali din cadrul serviciilor de informaţii americane.

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, acuzat că a făcut presiuni

Săptămâna trecută, un raport de evaluare al serviciilor secrete germane citat de revista Der Spiegel arăta că preşedintele Chinei, Xi Jinping, ar fi exercitat personal presiuni asupra directorului general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, pe 21 ianuarie.

OMS a negat că ar fi intervenit direct Xi Jinping, dar a refuzat să răspundă dacă alţi oficiali chinezi au încercat să tergiverseze ori să modifice anunţul privind decretarea unei Urgenţe de Sănătate Publică.

„Nu facem comentarii asupra discuţiilor specifice cu state membre, dar putem spune că OMS a acţionat permanent pe parcursul acestei pandemii în conformitate cu mandatul său de organizaţie care se concentrează pe protejarea oamenilor peste tot”, a declarat Christian Lindmeier, purtătorul de cuvânt al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

„OMS îşi fundamentează recomandările pe ştiinţă, pe cele mai bune practici în materie de sănătate publică, pe date şi pe consultanţa experţilor independenţi. Dr. Tedros nu a comunicat cu preşedintele Xi pe 20, 21 sau 22 ianuarie. Dr. Tedros şi oficialii de rang înalt din cadrul echipei sale au avut o întrevedere cu preşedintele Xi la Beijing pe 28 ianuarie. Problema urgenţei mondiale nu a fost abordată la acea întrevedere”, a spus reprezentantul OMS.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a catalogat epidemia de coronavirus urgenţă mondială de sănătate publică pe 30 ianuarie.

11 milioane de persoane din Wuhan vor fi testate pentru Covid-19

Oraşul Wuhan, epicentrul noului virus va începe testarea în masă Fiecare dintre cele 13 districte ale oraşului cu 11 milioane de locuitori are zece zile pentru a încheia procesul de testare Aceste decizii sunt luate după ce în oraşul Wuhan a înregistrat duminică şi luni şase noi cazuri de infectare Autoritățile din Wuhan vor începe […]

Read more

Preşedintele SUA, Donald Trump, a criticat de mai multe ori OMS că a avut o atitudine favorabilă Chinei şi a anunţat în martie suspendarea contribuţiei financiare a Statelor Unite.

Sursă foto: Profimedia