• Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Zhao Lijian, a calificat rapoartele din orașul ucrainean Bucea ca fiind profund îngrijorătoare.
  • În acest weekend, autoritățile ucrainene au raportat descoperirea a sute de civili morți la Bucea.
  • Rapoartele privind gropile comune și execuțiile sumare au dus la acuzații de crime de război, acuzații negate de Moscova.

China a declarat miercuri că imaginile cu moartea civililor în orașul ucrainean Bucea sunt „profund tulburătoare”, dar că nu trebuie să se atribuie nicio vină până când nu se cunosc toate faptele.

Dovezile care apar despre ceea ce pare a fi masacre generalizate ale civililor în urma retragerilor rusești din zonele Kievului ar putea complica încercările Beijingului de a ghida opinia publică cu privire la acest conflict, în care China a refuzat să critice Moscova.

China susține toate inițiativele și măsurile „care conduc la atenuarea crizei umanitare” din țară și este „pregătită să continue să colaboreze cu comunitatea internațională pentru a preveni orice vătămare a civililor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Zhao Lijian, în cadrul unui briefing zilnic.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

„Adevărul și cauza incidentului trebuie să fie verificate”, a spus Zhao. „Toate părțile ar trebui să dea dovadă de reținere și să evite acuzațiile nefondate înainte de a se trage o concluzie a anchetei”.

Comentariile lui Zhao sunt un ecou al celor făcute de ambasadorul Chinei la Națiunile Unite, Zhang Jun, care a cerut anterior o anchetă, descriind, de asemenea, rapoartele și imaginile privind moartea civililor din Bucha ca fiind profund tulburătoare.

„Circumstanțele relevante și cauzele specifice ale incidentului ar trebui verificate și stabilite”, a declarat Zhang în remarcile adresate marți Consiliului de Securitate, adăugând că, „înainte ca imaginea completă să fie clară, toate părțile ar trebui să dea dovadă de reținere și să evite acuzațiile nefondate”.

China a cerut discuții, refuzând în același timp să critice Rusia. Ea se opune sancțiunilor economice impuse Moscovei și acuză Washingtonul și NATO că au provocat războiul și au alimentat conflictul prin trimiterea de arme în Ucraina.

Mass-media controlată în întregime de Partidul Comunist aflat la guvernare au rămas în mare parte la o narațiune pro-Moscova, inclusiv repetând dezinformarea rusă și teoriile conspirației nefondate cu privire la chestiuni precum presupusa producție americano-ucraineană de arme biologice. Zhao a repetat obiecțiile Chinei față de sancțiuni, acuzând în același timp SUA că au manipulat situația pentru a „profita de pe urma haosului și a face mulți bani”.

„Istoria și realitatea au dovedit că sancțiunile nu aduc pace și securitate, ci aduc doar pierderi sau pierderi multiple, adăugându-se la economia mondială deja dificilă și având un impact asupra sistemului economic mondial existent”, a declarat Zhao.

Hashtag-ul „China exprimă faptul că incidentul cu moartea lui Bucea trebuie investigat în profunzime” a fost un trending topic pe Weibo, versiunea chineză a Twitter, cu aproape 30 de milioane de vizualizări și mai mult de 500 de discuții până miercuri după-amiază