- „Coronavirusul a avut, de asemenea, un impact clar asupra aranjamentelor de căsătorie și de naștere ale unor persoane”, a declarat comisia.
- China a avut o rată de fertilitate de 1,16 în 2021.
- După ce a impus o politică a unui singur copil din 1980 până în 2015, China a recunoscut că populația sa este pe cale să se micșoreze.
Comisia Națională de Sănătate din China a declarat că COVID-19 a contribuit la scăderea ratei căsătoriilor și a natalității din țară, care s-a accelerat în ultimii ani din cauza costurilor ridicate ale educației și creșterii copiilor.
Multe femei continuă să își amâne planurile de a se căsători sau de a avea copii, a spus aceasta, adăugând că evoluțiile economice și sociale rapide au dus la „schimbări profunde”.
Tinerii care se mută în zonele urbane, mai mult timp dedicat educației și mediile de lucru cu presiune ridicată au jucat, de asemenea, un rol important, a adăugat acesta. Demografii au spus, de asemenea, că politica intransigentă a Chinei „zero-COVID”, care constă în eradicarea promptă a oricărui focar de infecție prin controale stricte asupra vieții oamenilor, ar fi putut provoca daune profunde și de durată asupra dorinței acestora de a avea copii.
„Coronavirusul a avut, de asemenea, un impact clar asupra aranjamentelor de căsătorie și de naștere ale unor persoane”, a declarat comisia.
Comentariile au fost trimise la Reuters prin fax, luni seara târziu, ca răspuns la întrebări pe această temă.
Nașterile noi în China vor scădea la un nivel record în acest an, spun demografii, previziunile anunțând o scădere sub 10 milioane față de 10,6 milioane de copii anul trecut – un nivel cu 11,5% mai mic decât în 2020.
China a avut o rată de fertilitate de 1,16 în 2021, una dintre cele mai scăzute rate din lume și sub rata de 2,1 pe care OCDE o consideră necesară pentru o populație stabilă. După ce a impus o politică a unui singur copil din 1980 până în 2015, China a recunoscut că populația sa este pe cale să se micșoreze – o potențială criză care îi va pune la încercare capacitatea de a plăti și de a avea grijă de persoanele în vârstă.