• Un ambasador chinez al ONU a reiterat marți sprijinul pentru eforturile Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) și a făcut apel la siguranța și securitatea instalațiilor nucleare din Ucraina.
  • Ambasadorul a remarcat că accidentul nuclear de la Cernobîl nu s-a uitat, iar efectele accidentului nuclear de la Fukushima nu s-au disipat până în prezent.
  • Săptămâna trecută, Grossi a condus o misiune de experți formată din 14 membri la centrală. Doi dintre acești experți au rămas în permanență la instalația nucleară pentru a asigura siguranța acesteia.

China și-a exprimat marți sprijinul pentru continuarea prezenței experților Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), organismul de supraveghere nucleară al ONU, la centrala nucleară Zaporojia din Ucraina, potrivit agenției Xinhua.

Reprezentantul permanent adjunct al Chinei la ONU, Geng Shuang, a declarat: ,,de ceva timp, siguranța și securitatea centralei nucleare de la Zaporojia a fost o problemă pentru comunitatea internațională. A fost așteptarea unanimă a tuturor de a facilita o vizită pe teren a AIEA la centrală cât mai curând posibil” .

Trimisul a declarat că, datorită corporației comune a Rusiei și Ucrainei, directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi, și colegii săi au putut efectua o vizită de succes săptămâna trecută, care ajută la obținerea unei înțelegeri cuprinzătoare și obiective a funcționării și a pagubelor instalațiilor nucleare, astfel încât să se poată lua măsuri specifice.

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA

,,China este mulțumită de această evoluție pozitivă și recunoaște eforturile directorului general Grossi și ale experților AIEA „, a declarat el.

Cu toate acestea, Geng a avertizat că, în ciuda avertismentelor și apelurilor repetate ale comunității internaționale, bombardamentele asupra centralei continuă.

Chiar și după ce vizitatorii AIEA au ajuns la centrală, bombardamentele nu au încetat, a spus el. ,,Acest lucru este cu adevărat îngrijorător„.

Ambasadorul a remarcat că accidentul nuclear de la Cernobîl nu s-a uitat, iar efectele accidentului nuclear de la Fukushima nu s-au disipat până în prezent.

,,Lumea nu își poate permite încă un dezastru nuclear„, a spus el.

,,Facem încă o dată apel la părțile implicate să rămână angajate față de umanitate, raționalitate științifică, comunicare și cooperare, să respecte cu strictețe convenția privind securitatea nucleară și alte legi internaționale relevante, să protejeze cu seriozitate cei șapte piloni propuși de directorul general Grossi, să evite toate acțiunile care pun în pericol siguranța și securitatea instalațiilor nucleare și să se abțină de la teste repetate la limita pericolului” , a declarat Geng.

El a spus că China speră că experții rezidenți pot oferi un sprijin tehnic continuu, constant și profesionist pentru a garanta siguranța și securitatea instalațiilor nucleare.

El a repetat un apel anterior către toate părțile să ,,adopte o abordare responsabilă pentru a promova detensionarea situației, să lucreze pentru a găsi o soluție pașnică la criza din Ucraina, să colaboreze pentru a construi pacea și liniștea regională și să mențină împreună securitatea și stabilitatea globală” .

La 1 septembrie, Grossi a condus misiunea AIEA la centrala Zaporizhzhia, care a suferit greve în ultimele săptămâni și a stârnit îngrijorări la nivel internațional cu privire la siguranța acesteia. Grossi a declarat vineri reporterilor că doi dintre experții agenției vor rămâne permanent la centrala nucleară.