• China este cel mai mare emițător de gaze cu efect de seră din lume.
  • Un nou plan de reducere a poluării este necesar din partea Chinei.
  • Summitul COP29 va discuta despre ajutoarele globale pentru țările în dezvoltare.
  • China a investit aproape 25 de miliarde de dolari în sprijinul țărilor în dezvoltare din 2016.

China trebuie să facă un pas în față și să contribuie la conducerea luptei împotriva schimbărilor climatice, începând cu un nou obiectiv puternic în materie de climă, a declarat vineri cel mai înalt oficial al Organizației Națiunilor Unite în materie de climă, conform POLITICO.

Apelul lui Stiell

Simon Stiell, secretarul executiv al ONU pentru Schimbări Climatice, a apreciat investițiile Chinei în tehnologii energetice curate drept o demonstrație a faptului că „conduce prin exemplu”. El a implorat apoi cel mai mare emițător din lume să lanseze un nou plan puternic de reducere a poluării care încălzește planeta – cunoscut sub numele de contribuție determinată la nivel național sau NDC.

O NDC puternică ar trimite un semnal important altor țări că obiectivele mai puternice stimulează investițiile, că conducerea curajoasă dă roade, că dezvoltarea și durabilitatea nu sunt în contradicție – că sunt compatibile”, a declarat Stiell, vorbind în marja discuțiilor globale privind clima de la Baku.

Recomandări

SUA AU FOST ÎN CONTACT CU HTS
ATENȚIONARE DE VISCOL LA MUNTE
CE SE ALEGE DE SIRIA
ISRAELUL ÎȘI ÎNCHIDE AMBASADA
CUM TRĂIEȘTI 100 DE ANI?
SALARIUL MEDIU CREȘTE

Stiell a menționat că summitul global privind clima din acest an și următorul, cunoscut sub numele de COP29 și COP30, vor fi „critice” pentru eforturile globale de limitare a creșterii temperaturilor.

„Vom avea nevoie de conducerea continuă a Chinei”, a spus Stiell.

Țările prezente la summitul COP29 din acest an vor trebui să convină asupra unei noi sume pentru ajutorul global care să ajute țările în curs de dezvoltare să facă față schimbărilor climatice. Donatorii tradiționali din țările bogate, precum SUA și națiunile europene, solicită Chinei și altor economii emergente cu emisii ridicate să înceapă să contribuie.

Rolul Statelor Unite

Comentariile sale, făcute în cadrul unui eveniment privind sprijinul Chinei pentru țările în curs de dezvoltare, vin în contextul în care discuțiile globale privind clima se desfășoară în umbra unei tranziții guvernamentale în Statele Unite, cea mai mare economie a lumii și al doilea mare emițător.

În mod tradițional, SUA a jucat un rol-cheie de lider în cadrul acestor summituri globale, presând țări precum China să facă mai mult pentru a-și reduce emisiile mai rapid.

Dar președintele ales Donald Trump a contestat știința din spatele încălzirii globale și a promis să retragă SUA din Acordul de la Paris, acordul istoric care solicită țărilor să abordeze în mod colectiv schimbările climatice. Trump a ieșit din acord în primul său mandat, dar președintele Joe Biden a revenit în 2021.

În cazul în care SUA nu va mai fi capabilă să își asume rolul de lider în domeniul climei în următorii patru ani, Ali Zaidi, consilierul național pentru climă al Casei Albe, a declarat la începutul acestei săptămâni că „acest lucru va fi în detrimentul întreprinderilor și al lucrătorilor americani, dar și al dialogului global, iar noi, ca un colectiv, vom căuta ca alte țări să se implice”.

Angajamentul Chinei

China a ripostat, susținând că contribuie deja cu fonduri semnificative la sprijinirea țărilor în curs de dezvoltare prin formare, cercetare comună și sprijin financiar direct. Potrivit oficialilor chinezi, China a furnizat aproape 25 de miliarde de dolari pentru eforturile de combatere a schimbărilor climatice din țările din sudul lumii începând din 2016.

Jennifer Morgan, trimisul Germaniei pentru climă, a lăudat joi eforturile Chinei, dar a declarat: „Rămâne întrebarea cu privire la exact ce fluxuri de bani sunt contabilizate aici. Calitatea finanțării este, de asemenea, încă neclară în prezent … Aceasta arată că China a făcut deja multe și face deja multe. Dar numai ceea ce este raportat în mod transparent va fi recunoscut.”

În prezent, China se angajează să atingă vârful emisiilor de dioxid de carbon până în 2030 și să le reducă la zero până în 2060. Oficialii americani, făcând trimitere la mai multe analize, susțin că China trebuie să se angajeze să reducă cel puțin 30% din emisiile sale până în 2035.

Zhao Yingmin, șeful delegației Chinei la COP29 și ministru adjunct la Ministerul Ecologiei din China, a declarat pentru POLITICO că „întreaga comunitate internațională ar trebui să colaboreze pentru a face față crizei cu care ne confruntăm”.

Întrebat dacă Beijingul va oferi un NDC puternic și va da dovadă de leadershipul cerut de Stiell, acesta a spus: „China a contribuit la abordarea schimbărilor climatice. Dar în viitor, China va face tot posibilul să contribuie mai mult”.

Citește și